Afbeelding
eigen opname

Vrouwsimona: Keurloos…

19 november 2019 om 13:56 Column

Ik ben de trotse inwoner van een gemeente die kleur durft te bekennen. Want ook hier in Haarlemmermeer is de discussie losgebarsten over de kleur van de pieten. Wat bleek, de directeur van Stichting Maatvast had de Zwarte Piet in de ban gedaan. In de buurthuizen die onder zijn supervisie vallen zouden geen pieten met een zwarte kleur meer welkom zijn. Maar hij had buiten de invloed van het college van de gemeente gerekend. Daar brak wat tumult uit over dit verbod, en zie, piet met welke kleur dan ook is overal welkom. Voor mij het bewijs dat ik dus niet in zo'n klein kleurloos dorp ergens in dit land woon, waar ze dit soort tumult niet eens kennen, en gewoon elk jaar geruisloos Sint vieren met een zwart geschminkte piet. Nee, mijn gemeente telt mee op de kaart van relletjes om, ja om wat eigenlijk?

Mij is het om het even welke kleur de pieten ook hebben. Sint gaat elk jaar geruisloos mijn deur voorbij. En bij mijn nakroost wordt er nooit over Zwarte Piet gesproken, die hebben het steevast over piet dit en piet dat. Waarbij ik mijzelf dan nog wel moet corrigeren, omdat ik nog uit een tijd kom dat het bezigen van het woord Zwarte Piet nog niet als fout bestempeld was. En dat is volgens mijn nakroost toch zo'n beetje de oertijd. Want een van de kleintjes die helemaal van de dino 's is vroeg laatst nog met glinsterende ogen aan mij of die beesten er nog waren in mijn kindertijd! Kijk, het historisch besef van jonge kinderen is dus heel ruim.

Maar dat is het ook van volwassenen hoor. Neem nu dat nieuwe logo waarmee Nederland zich laat promoten in het buitenland. Voor twee ton heeft men nu de letters NL in de vorm van een gestileerde tulp laten maken in de kleur oranje. De tulp als oer-Hollands symbool? Alleen het woord tulp is al afkomstig uit het Midden-Oosten en betekent in zijn oervorm: tulband/tulipa-uit het Latijn. En dat is ook waar die bloem vandaan komt. Eerst uit Perzië om vervolgens in de zestiende eeuw meegenomen te worden uit het Ottomaanse Rijk, dat we nu Turkije noemen. De bloem is vernoemd naar de hoofddeksels van de sultans uit die tijd die een tulband droegen. Trouwens onze Sinterklaas komt ook al van oorsprong uit Turkije.

Mijn nakroost verheugt zich op het feest, met of zonder pieten in welke kleurstelling dan ook. Ze grijpen, net als ik, gewoon elk feestje aan, om kleur aan het leven te geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie