Afbeelding
ANP Foto

Vennepse kinderen leggen kabinet het vuur aan de schenen

20 november 2019 om 10:31 Overig

NIEUW-VENNEP (ANP) Een aantal basisscholieren uit onder meer Nieuw-Vennep heeft dinsdag de Tweede Kamer overgenomen. Ze deden dit in het kader van het Kindervragenuur. Hiermee wordt de Internationale Dag van de Rechten voor het kind (die vandaag plaatsvindt) onder de aandacht gebracht.

Een hele groep kinderen nam dinsdagmiddag de Tweede Kamer over. Vanaf de blauwe Kamerzetels voelden ze het kabinet aan de tand over de strijd tegen pesten, dierenmishandeling, zwerfplastic of een vijandelijke aanval. En ze wilden weleens van premier Mark Rutte weten of hij of toch koning Willem-Alexander de eindbaas is van Nederland.

OORLOG Dit jaar bevolken zevende- en achtstegroepers uit Genemuiden, Nieuw-Vennep, Ossendrecht, Lisse en Zeist de Kamerbankjes. De Vennepse kinderen, van basisschool De Ark, wilden bijvoorbeeld van het kabinet weten of Nederland een oorlog 'of een groot gevecht met vuurwapens' wel aankan. Leeftijdsgenoten uit Lisse vroegen zich af waarom pesten eigenlijk niet strafbaar is.

Dat laatste onderwerp bleek ook de Vennepse kinderen na aan het hart te liggen. Zo vroeg Nena aan minister Grapperhaus of 'pesters niet harder gestraft moeten worden?'. Volgens de minister moeten kinderen vooral zelf optreden tegen pesters. "Als je gepest wordt, moeten je vrienden of medestanders een keer zeggen: kappen!" "Maar wat als dat niet werkt?", vroegen de kinderen door. En: "Is de minister zelf wel eens gepest?"

KLEINSTE Dat bleek het geval. Ferdinand Grapperhaus was als kind altijd de kleinste van de klas en hij had ook nog een bril waarmee hij werd gepest. "Dank u wel mevrouw de voorzitter. Mag ik de minister vragen: waarom heeft hij zo lang gewacht met dat te vertellen?", vroeg vervolgens een medeleerling van Nena. Waarop de minister zei dat hij deze Kamerleden 'wel heel kritisch' vond. Hij heeft in ieder geval beloofd dat hij tijdens de behandeling van zijn begroting aandacht zal besteden aan het fenomeen pesten. 

Kamerleden stonden klaar om te assisteren en uit te leggen hoe je een minister het vuur na aan de schenen legt. Kamervoorzitter Khadija Arib bewaakte, net als bij de gewone Kamerleden, de orde.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie