Het voorlopige bestuur van Spaarndam=1.
Het voorlopige bestuur van Spaarndam=1. Henk van Ommeren

Oprichtingsvergadering Spaarndam=1 matig bezocht

25 november 2019 om 11:03 Overig

SPAARNDAM Vanwege ernstige kritiek op het functioneren van de Dorpsraad Spaarndam, is het initiatief genomen voor de oprichting van dorpsvereniging Spaarndam=1. Ongeveer 70 bewoners gaven tijdens een eerdere informatieavond aan, belangstelling te hebben voor een lidmaatschap. Helaas bleken er vorige week tijdens de oprichtingsvergadering maar een twintigtal mensen aanwezig te zijn.

Het voorlopige uit 6 personen bestaande bestuur, kwam met de nodige zaken voor de oprichting van een dorpsvereniging. Naast de statuten werd een huishoudelijk reglement gepresenteerd. De doelstelling van de vereniging is de leefbaarheid en veiligheid in Spaarndam te behouden en te verbeteren. Een tweede vertegenwoordigende groep vond men noodzakelijk, omdat men zich vaak niet kan vinden in de manier waarop de huidige Dorpsraad de belangen vertegenwoordigd. Deze raad functioneert zonder leden als wijkraad van de gemeente Haarlem. Hierbij wordt vaak het standpunt van de gemeente Haarlem zonder discussie overgenomen. Voorbeelden zijn de nieuwbouw van Spaarnebuiten en het Outlet Centrum in Halfweg.

Na een korte discussie over enkele details en de vaststelling van de contributie (5,00 euro per persoon per jaar) werden statuten en huishuidelijk reglement goedgekeurd door de aspirant leden. Hierdoor kan de formele procedure voor de oprichting gestart worden. Met behulp van onder ander flyers zal de vereniging onder de aandacht van de bewoners worden gebracht. Cruciaal voor deze vereniging wordt de communicatie naar de bewoners over diverse onderwerpen. Dit is juist het punt waar de Dorpsraad volgens de initiatiefnemers in gebreke is gebleven. Voorzitter Ruut van Schie gaf aan dat het zeker niet de bedoeling is om zich af te zetten tegen de Dorpsraad: "Wij willen niet anti Dorpsraad worden, maar juist de mening van de bewoners over allerlei onderwerpen te kennen geven."

Uiteraard kwamen er een aantal actuele onderwerpen aan de orde. Eén van deze punten was een mede door het voorlopige bestuur georganiseerde crowdfunding voor de aanschaf van 2 AED's. Door deze inmiddels geslaagde actie zal in Spaarndam-Oost binnen een straal van 500 meter gedurende 24 uur per dag een AED beschikbaar zijn. In Spaarndam-West is er al een dergelijke AED, waardoor heel Spaarndam dan is afgedekt. De organisatie "Dijk van een dorp" en Medisch Centrum "De Sluis" zijn actief betrokken bij de aanschaf en de opleidingen voor het gebruik van de AED's.

Het voorlopige bestuur heeft contact gehad met de gemeente Haarlemmermeer over het voormalige winkelcentrum in de Dr W. Nijestraat. De sloop van deze 6 kleinere winkelpanden is inmiddels gestart. Doel is om dit voor eind van het jaar te voltooien om vandalisme tijdens oud en nieuw te voorkomen. Voorlopig zal er een grasveld worden aangelegd. Dit totdat er meer duidelijkheid is over de nieuwe functie. De oude gemeente was van plan om hier woningbouw en dan met name levensloopbestendige woningen te realiseren.

Henk van Ommeren

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie