Zwerfvuil rapen kan een tegenprestatie zijn.
Zwerfvuil rapen kan een tegenprestatie zijn. ANP Foto

VVD Haarlemmermeer stelt vragen over tegenprestatie voor bijstand

26 november 2019 om 16:00 Maatschappelijk

HAARLEMMERMEER Als het aan staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) ligt, is de tegenprestatie in de bijstand straks geen vrijblijvend aanbod meer. De vraag is niet langer óf maar hóe gemeenten mensen in de bijstand gaan activeren. De Haarlemmermeerse VVD stelde daarom schriftelijke vragen aan het college over de situatie in de gemeente Haarlemmermeer.

Raadslid Mark Achterbergh-Copier (VVD) stelt voorop dat het doel van de bijstand niet uit het oog verloren mag worden. "De bijstandsuitkering is echt het uiterste redmiddel voor inwoners die op dat moment geen andere mogelijkheid meer zien. Het is echter geen uitkering dat voor lange duur geschikt is. Langdurig afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering kan namelijk leiden tot een sociaal isolement en vergroot de kans op schuldenproblematiek; dit moet voorkomen worden."

ONWELWILLEND Achterbergh wil onder andere weten of het huidige aanbod voldoende omvangrijk is om ook onwelwillende bijstandsgerechtigden weer aan het werk te krijgen. "Tweede Kamerlid Raemakers geeft in zijn motie aan dat 60 procent van de bijstandsgerechtigden in de veronderstelling zijn dat ze zijn vrijgesteld van de sollicitatieplicht, terwijl in werkelijkheid slechts 10 procent deze vrijstelling daadwerkelijk heeft. Dat vindt VVD Haarlemmermeer een onacceptabel percentage. Daarom willen wij graag van ons college weten hoe de verhoudingen in onze gemeente zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie