Ton en Piet, trots op de hoge beoordelingen.
Ton en Piet, trots op de hoge beoordelingen. Trudy Witteman

Veel goud voor Vijfhuizense slagers Piet Melman en Ton Schuurman

29 november 2019 om 12:33 Zakelijk

VIJFHUIZEN Ze hebben het wéér geflikt, die twee bescheiden dorpsslagers van Vijfhuizen. Behangen met goud kwamen Piet Melman en Ton Schuurman terug van de Nationale Slagers Vakwedstrijd.

Acht huisgemaakte producten zonden de ambachtelijke slagers in ter beoordeling van de vakjury. Hun grillworst, gehakt cordon bleu en chili con carne kregen het predicaat Goud met ster. Erwtensoep, filet American en gebraden gehakt waren goed voor 'gewoon' goud. Niet in de prijzen vielen hun bacon en tortilla. En dat terwijl Piet en Ton met laatst genoemd product jaren geleden nog Nederlands Kampioen werden. "Jurywerk blijft mensen werk. Het is nu eenmaal geen computer die de beoordelingen doet", zegt Ton die overigens net als Piet 'zo trots als een aap met zeven staarten' in een auto vol met goud naar huis reed.

Voor de vakwedstrijd werden honderden producten ingezonden door vele ambachtelijke slagers uit ons land. Om te worden beoordeeld op een groot aantal criteria zoals structuur, aanzien, consistentie, geur, kleur en smaak.

LIEFDE Slagerij Melman doet al vanaf 1998 mee aan de vakwedstrijden. Dit jaar voor het eerst zonden ze de gehakt cordon bleu in. "Wij weten wel hoe zeer tevreden onze klanten hierover zijn, maar wilden graag eens weten wat de vakjury ervan vond. En dan direct de allerhoogste beoordeling. Fantastisch." Ook de complete maaltijden, aangepast aan de seizoenen, vinden gretig aftrek. Niet vreemd want of het nu gaat om de aspergeschotel, hachee, pasta's, stamppotten of de wildschotel, ze zijn met liefde voor het vak gemaakt en dat proef je. Proeven mocht de jury ook van hun chili con carne. Spannend want niet eerder zonden Piet en Ton een panklaar artikel in. Met ook hiervoor de hoogste onderscheiding.

GRILLWORST Gevraagd naar het product waar ze het meest trots op zijn zegt Ton: "Dat is onze grillworst van geheime receptuur. Het is echt ons paradepaardje. Die sturen we elke keer in en vallen altijd in de prijzen. Elke zaterdag hebben we om 8, 10 en 12 uur warme grillworst. Onze klanten weten dat. Er zijn liefhebbers bij die daar speciaal de wekker voor zetten en zorgen dat ze om 8 uur in de winkel zijn. Vervolgens gaan ze door naar de bakker voor verse broodjes. Die combinatie is een ware traktatie. Geloof me, je weekend kan niet mooier beginnen."

AANBIEDING De zes producten die van de vakjury de gouden beoordeling hebben gekregen zijn komend weekeinde in de aanbieding.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie