Wethouder Marja Ruigrok onthult één van de vijf nieuwe verhalenpalen in de huidige gemeente Haarlemmermeer.
Wethouder Marja Ruigrok onthult één van de vijf nieuwe verhalenpalen in de huidige gemeente Haarlemmermeer. Henk van Ommeren

Bewoners Haarlemmermeer krijgen geschiedenisles via verhalenpalen

2 december 2019 om 11:25 Overig

SPAARNWOUDE Bijna iedereen uit de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, die kennis of belangstelling heeft voor geschiedenis, was vrijdagmiddag aanwezig in de Stompe Toren in Spaarnwoude. Daar onthulde wethouder Marja Ruigrok één van de vijf nieuwe verhalenpalen in de huidige gemeente Haarlemmermeer.

Veel bewoners van de gemeente Haarlemmermeer hebben volgens Elise van Melis, directeur van Haarlemmermeermuseum De Cruquius, het idee dat de geschiedenis van de gemeente niet zo oud is: "Verder dan het begin van de drooglegging in 1849 gaat het volgens de meeste mensen niet. De geschiedenis gaat echter veel verder terug. Er zijn in de polder zelfs vondsten gedaan van vlak na het begin van onze jaartelling, uit de Romeinse tijd. De belangrijkste verbinding tussen Amsterdam en Haarlem liep rond de vijftiende eeuw van het verdwenen dorp Nieuwerkerk (bij het huidige Lijnden) naar Vijfhuizen. Ook zijn er diverse voor de geschiedenis belangrijke zeeslagen in de Haarlemmermeer geweest."

GEBREK AAN KENNIS Door het gebrek aan kennis van de geschiedenis, is het idee ontstaan van de zogenaamde verhalenpalen. Verspreid over de Haarlemmermeer polder staan er inmiddels 15. Op een dergelijke paal staat in maximaal 100 woorden, waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest. Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen, die zijn ontworpen door de kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen "Schakels aan de ketting". De eerste palen werden onthuld op 18 juni 2018.

Na de fusie met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude kwam Groen Links met het idee om ook in deze oude gemeente van dit soort palen te plaatsen. In samenwerking met Historisch Halfweg, de Historische Werkgroep Spaarndam en de dorpsvereniging Haarlemmerliede en Spaarnwoude werd gezocht naar geschikte locaties. Op zich niet zo moeilijk, want dit gebied heeft een lange rijk geschiedenis.

VIJF Uiteindelijk werd gekozen voor vijf nieuwe locaties. Een bijzondere nieuwe locatie is de paal bij het voormalige eiland Ruigoord. Het is de enige paal die in een andere gemeente staat. Immers het gebied rond Ruigoord werd vorige eeuw een deel van Amsterdam. Het Havenbedrijf verleende volledige medewerking en financiële ondersteuning. De naam van deze paal is "Ruig".

Ook bij de Stompe Toren in Spaarnwoude is een nieuwe paal geplaatst, genaamd de "Stomp". Deze locatie werd gekozen om de nieuwe palen in gebruik te nemen. Samen met Elise van Melis verrichtte wethouder Marja Ruigrok de onthulling. Zij noemde het bovendien bijzonder omdat een van de palen een deel van haar naam heeft. Van Melis meldde nog dat er gewerkt wordt aan kaarten voor fietsroutes, zodat iedereen kan genieten van de geschiedenis van de gemeente.

Henk van Ommeren

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie