Afbeelding
Franke van der Laan

Florafauna Haarlemmermeer: Tamme Kastanje

8 december 2019 om 14:16 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Elke even week van het jaar bericht bioloog Franke van der Laan over de florafauna in Haarlemmermeer. Deze keer: Tamme Kastanje.

De bladeren zijn van de bomen, die daarmee in rust zijn. Dat is het startschot voor het verzamelen van zaailingen die we rond de nationale boomfeestdag (18 maart) bijna gratis weg gaan geven aan iedereen die zijn tuin of terrein natuurvriendelijk wil inrichten. Dat doen we al vanaf 2009. Dit jaar werken we toe naar 30.000 boompjes van 60 soorten. Maar we gaan dit jaar nog een stuk verder. Er is grote zorg over de klimaatverandering, waar veel over vergaderd wordt, maar nog weinig aan gedaan. Maar er is altijd hoop. Met het planten van 100 miljoen km2 klimaatbos in 30 jaar zouden we 50-100 jaar tijd kunnen winnen. Maar dat moet dan wel een topprioriteit worden. Wij beginnen vast, ook in de Haarlemmermeer en met een paar 100.000 gratis zaailingen kan dat een stuk goedkoper dan normaal. En met klimaatbos overal, in Park 21, Spaarnwoude, wegbermen en waar dan ook kunnen we ook voedselbossen, biodiversiteit, fijnstof vangen en nog veel meer doelen combineren. Met 2 van die doelen hangt de tamme kastanje nauw samen.

Tamme kastanjes zijn eetbaar en lekker en het hout heeft de kwaliteit van tropisch hardhout. Wij hebben in 2 weken al 4000 boompjes en (fruit)struiken verzameld en de foto toont 2500 hazelnoten en 800 tamme kastanjes om op te kweken. Wie doet er mee met opkweken en met het verzamelen van de 30.000 weggeefbomen en een paar 100.000 klimaatbosbomen?

WAAR De tamme kastanje komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is hier al door de Romeinen ingevoerd. Ook in de Haarlemmermeer staan op veel plekken tamme kastanjes, bv bij de Sterrenschool (ex Bikube) die flink kastanjes produceren. Ze staan liefst op wat zandige grond en dat is er volop in deze polder die bestaat uit zandbanken en kleigeulen van een oude Waddenzee. En met de klimaatverandering wordt het steeds gunstiger voor ze.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie