Afbeelding
Marina de Wit

Lex Passchier schrijft kort kerstverhaal voor boekhandel Stevens

9 december 2019 om 08:30 Winkels

HOOFDDORP Boekhandel Stevens staat centraal in het korte kerstverhaal dat de Hoofddorpse auteur Lex Passchier speciaal voor de winkel schreef. Het boekje ligt vanaf vrijdag in de boekhandel en (nieuwe) klanten kunnen 'De schim van Stevens' gratis afhalen. Op = op.

Passchier, bekend van het schrijven van televisiescenario's, toneelteksten en thrillers, kwam twee jaar geleden in New York op het idee om dit korte kerstverhaal te schrijven. Passchier: "Ik was in 2017 in The Mysterious Bookshop in Manhattan, een geweldige winkel gespecialiseerd in thrillers. Ze hebben daar een hele wand met alle boeken over Sherlock Holmes en een kelder vol bijzondere uitgaven. Eigenaar Otto Penzler vraagt al sinds 1993 ieder jaar aan een thrillerauteur om een kort kerstverhaal te schrijven met als enige voorwaarde dat minimaal één scene zich in de boekhandel afspeelt. Ieder jaar laat hij zo'n verhaal drukken en dat verspreidt hij dan gratis onder zijn klanten." Passchier raakte enthousiast en besprak dit idee met Erik van Itterzon van boekhandel Stevens. Moesten ze niet ook zoiets doen? Er werd een plan gesmeed waaruit een samenwerking tot stand kwam: drukkerij Groen uit Hoofddorp en illustrator Geert Gratama werden benaderd en Passchier zelf ging aan de slag met het verhaal.

Alles is uit puur enthousiasme ontstaan

"Alles is uit puur enthousiasme ontstaan," vertelt Erik van Itterzon. "Dat is het bijzondere hieraan. Een aantal lokale ondernemers die met elkaar iets opzet, gewoon omdat ze daar zin in hebben. Als je elkaar wat gunt, ontstaan er mooie dingen." Waar gaat het verhaal over? Passchier: "Het verhaal speelt zich af in de dagen voor Kerstmis. De hoofdpersoon is een jonge stewardess die boven de bioscoop in Hoofddorp woont. Zij voelt zich eenzaam en zoekt gezelschap in boeken. Op een avond ziet ze als ze langs de boekhandel loopt, iets in de winkel bewegen en een paar dagen later nog eens. Wie of wat sluipt er 's nachts door Stevens? Ze besluit om op onderzoek uit te gaan." Lisa Snijders, samen met Van Itterzon eigenaar van Stevens, vult aan: "Daarnaast gaat het over liefde voor boeken, lezen en de boekhandel." Snijders komt, net als haar zes collega's, zelf ook in het verhaal voor. "Het is heel leuk om als lezer over je eigen boekhandel en woonomgeving te lezen en dingen te herkennen." Fictie en realiteit lopen dus door elkaar heen in dit 48 bladzijden tellende boekje.

De 12 van Schouwendam
Passchier schreef voor tv-series als Baantjer, Moordvrouw en De 12 van Oldenheim. Van deze laatste serie staat sinds 12 november het tweede seizoen op Videoland: De 12 van Schouwendam. Passchier: "Dit verhaal speelt zich in een nieuwe omgeving af met andere personages. Het decor voor deze serie is een gebied aan het water. We hebben veel gedraaid in de omgeving van Akersloot en Edam. In deze thrillerreeks gaat het om een jongen en meisje die 25 jaar geleden verdwenen zijn. Als op een dag een geheimzinnige man in het dorp Schouwendam verschijnt, roept dat gelijk veel vragen op. Wie is hij en wat heeft hij met de mysterieuze verdwijningen te maken?" Als er dodelijke slachtoffers vallen, is niets meer wat het lijkt en vraag je je als kijker telkens af: hoe zit het nou? De serie is exclusief voor Videoland gemaakt en verschijnt niet op RTL 4. "Dat is ook veel prettiger kijken: zonder reclame en alles lekker achter elkaar." Ook het toneelstuk Enkele Reis waarvoor Passchier het script schreef, is tot en met april te zien in de Nederlandse theaters. In deze thrillerkomedie speelt onder anderen Bram van der Vlugt. Aankomend weekend is het stuk te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

www.lexpasschier.nl
www.boekhandelstevens.nl

Marina de Wit

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie