Afbeelding
Archief | pixabay.com

NZ-lijn binnen tien jaar naar Schiphol

12 december 2019 om 08:51 Verkeer en vervoer

HOOFDDORP De Noord-Zuidlijn in Amsterdam wordt het komende decennium vanaf station Amsterdam-Zuid doorgetrokken naar Schiphol en Hoofddorp, meldt de Volkskrant. De verlenging van de metrolijn gaat volgens schattingen minstens 3 miljard euro kosten.

Zeven partijen, van Amsterdam en de NS tot de KLM en Schiphol, zien dit project als het belangrijkste op mobiliteitsgebied. Met dichtslibbende wegen en volle treinen en perrons op het traject Schiphol-Amsterdam moet 'lightrail' (zoals een metro) prioriteit krijgen. De metrolijn gaat vrijwel overal bovengronds rijden, parallel aan de A4, en krijgt een eigen station bij de luchthaven.

Alle partijen (ook nog spoorbeheerder ProRail, gemeente Haarlemmermeer en de Vervoerregio Amsterdam, een verband van vijftien gemeenten) willen financieel bijdragen aan de verlengde lijn, maar rekenen op forse financiële steun van het Rijk.

De NS gaat vanaf 2023 de zogeheten Airportsprinter exploiteren; die gaat acht keer per uur rijden tussen Amsterdam CS en Schiphol, over het traject met stations Sloterdijk en Lelylaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie