Valerie en Siebe voor het nieuwe uitzicht van de BAS.
Valerie en Siebe voor het nieuwe uitzicht van de BAS. Renée Heijmans

Buren van de oude A9: Burgemeester Amersfoordt- school

1 maart 2018 om 11:10 lokaal

BADHOEVEDORP Sinds november 2016 is Christine Heijnen directeur van de Burgemeester Amersfoordtschool. “Het is een hele fijne school. Onze slogan is: de school waar iedereen elkaar kent, en dat is ook echt zo.” De school was er natuurlijk al lang voordat de snelweg er was; het prachtige glas-in-loodraam bij de ingang met de beeltenis van burgemeester Amersfoordt vertelt dat het gebouw gesticht is in 1940.

Desondanks heeft Christine ervaren dat de snelweg een grote invloed had op de school. “Ik heb de overgang meegemaakt van wel snelweg naar niets. Het verschil in geluid was echt heel opvallend.” Een ander belangrijk verschil is de luchtkwaliteit. “We liepen hier echt niet iedere dag kuchend rond, maar nu ontdekten we pas dat de uitlaatgassen die je altijd rook op het schoolplein opeens verdwenen waren.”

Alle activiteiten die op de voormalige snelweg gaande zijn zorgen soms wel voor wat afleiding van de leerlingen. “Ze vinden het fantastisch om te zien. Al die vrachtwagens en bulldozers, dat spreekt tot de verbeelding. Ze kunnen het hele proces van het weghalen van de weg op de voet volgen, dat is ook best nog wel leerzaam.” Wat Christine betreft kan het niet groen genoeg worden straks. “Je zet de school in de natuur en haalt de natuur de school in.” De leerlingen zijn sowieso al veel met natuur bezig op school. “We hebben zelf volkstuintjes op het terrein en we hebben al een keer het water uit de sloot bekeken op alle diertjes die daarin leven.” Ook ziet ze mogelijkheden bij natuurmonumenten. “Daar kun je allerlei speurtochten krijgen en ontdekprojecten, het zou mooi zijn als we dat hier dicht bij de school konden doen.” De 9-jarige Valerie uit Nieuw-Sloten zit in groep 6 van de BAS. “Toen de weg er nog was vond ik de bomen wel mooi. En ik vind het niet zo erg dat de snelweg weg gaat want we hebben thuis niet eens een auto, we doen alles met de fiets.” Nu de weg verdwenen is en het zand bijna afgegraven heeft ze uit de klas ook een ander uitzicht. “Ik vind het leuk dat we nu naar de overkant kunnen kijken, daar hebben we ook gymnastiek. Misschien kunnen we straks gewoon oversteken en hoeven we niet onder het poortje (viaduct) door, want het is veel dichterbij zo.”

Wat Valerie betreft komt er heel veel natuur voor de deur. “Leuke natuur, om in te spelen, waar je in bomen kan klimmen of boomhutten kan bouwen.” Klasgenoot Siebe (9 jaar) uit Badhoevedorp zit sinds groep 1 op school de BAS en kent de weg goed. “Ik heb er ook nog overheen gereden toen ik naar mijn opa en oma ging in de auto.” Als hij zich wil concentreren op een lastige som en even na moet denken kijkt hij graag even naar buiten. “Maar dat was niet zo’n mooi uitzicht, je zag alleen de weg. Bovendien, als we het raam open hadden dan kon je echt de uitlaatgassen ruiken in de klas.” Hij is wel tevreden zonder A9: “Er is nu ook veel minder lawaai, dus het raam kan wat vaker open.” Als het aan Siebe ligt er straks een parkje voor de school met een speeltuin. “En een kleine zwembadje voor baby’s!”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie