Afbeelding
eigen opname

Vrouwsimona: zucht…

17 december 2019 om 14:13 Column

We hebben nog even te gaan tot kerst en nieuwjaar, maar dan ben ik er ook wel helemaal klaar mee dit jaar. Wat een strijd, gekrakeel, elkaar de les lezen en de maat nemen. En allemaal om feestdagen die ooit geruisloos voorbijgingen. Goed, Sint uitgezwaaid weer bijgekomen van alle rellen rondom Piet, of ene mevrouw Judith Neimeijer spuwde nog even haar gal uit over de figuur Sinterklaas.Want, als het aan haar ligt dan was het dit jaar nu echt de laatste keer dat deze figuur nog ten tonele verscheen. Hup, weg ermee, en wel voorgoed. Haar ergernis is, de figuur is te opzichtig rooms-katholiek, niet meer passend in een volksfeest in een multiculti-samenleving. Dat kruis op die mijter, die staf, die vette ring met robijn aan zijn hand en een, help, ook nog eens een witte man, allemaal foute symboliek. Machtsvertoon en ook nog vanuit de Roomse hoek.

Ach mevrouw Neimeijer, mijn pa zou gezegd hebben: quatsch/flauwekul. U heeft dan nog nooit kennisgenomen van een beetje creatieve aanpassing van de Sint. In Joodse kring werd al voor de tweede wereldoorlog, zelfs bij Anne Frank thuis, Chanoeklaas gevierd. Daar is het kruis op de mijter dan vervangen voor een davidster, maar voor de rest geen verschil hoor. Chanoeklaas heeft zijn naam te danken aan Chanoeka, een feest dat ook in december is. Zowel bij Chanoeklaas als Chanoeka zijn er pakjes, spelletjes en veel lekkers. Men noemt het ook wel lichtjesfeest.Een term die dan weer door de VU te Amsterdam geleend wordt, omdat ze het op deze universiteit niet meer over het kerstfeest willen hebben. Dat zou andersdenkenden/gelovigen maar uitsluiten, zeggen ze daar. En zo rommelen wij dus tegenwoordig door alle feesten heen, en raken verstrikt in hoe ze mogen heten dan wel gevierd worden gelijk een octopus in een te klein aquarium vol waterplanten. Ikzelf heb in de huiselijke kring nu alle feestdagen overboord gegooid en een nieuwe dag ingesteld. Gewoon een spetterende feestdag met alles erop en eraan in januari. Mijn geliefden moeten daar nog even op ingesteld raken. De Janus-dag, de maand januari dankt hier zijn naam aan, want afgeleid van de Romeinse god Janus, die voor de doorgangen stond.

Ondertussen hou ik mij vast aan een mooie uitspraak van de schrijver Godfried Bomans: Verdiep je je in de problemen van de samenleving, dan betekent dat dat je op een toverbal sabbelt; onder iedere kleur vind je weer een nieuwe.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie