Afbeelding
pr

Buurtvaders moeten Graan voor Visch heelhuids door oudejaarsnacht loodsen

19 december 2019 om 08:54 Overig

HOOFDDORP Minimaal 25 'buurtvaders' moeten dit jaar zorgen dat Oudejaarsnacht in Graan voor Visch ordelijk verloopt. Vorig jaar stond de teller op één uitgebrande auto en wat vernielde prullenbakken, dit jaar moet zelfs die score omlaag.

Hoe anders was het in de jaren rond de eeuwwisseling toen de Hoofddorpse wijk het toneel was van forse vernielingen en inbraken. Er gingen bijvoorbeeld steevast meerdere auto's in de brand. Een grote politiemacht kon dat niet voorkomen.

Na 2004 was de maat vol, en startten bewoners onder begeleiding van Stichting Maatvast en Stichting Marhaba aan een project om de rust te laten terugkeren in de wijk. Optredens van bekende artiesten en een maaltijd in de moskee moeten de veelal jonge feestvierders zo veel mogelijk binnen houden. Een centrale rol spelen de zogenaamde buurtvaders, mannen die daadwerkelijk vader zijn, maar ook jongeren van boven achttien jaar, die buiten de boel bewaakten.

Organisator Said Akkabi: "Ze lopen rond in het gebied tussen de Aldi, de flats, moskee en de Nieuwe Silo. Hun blik is vaak al voldoende om eventuele rottigheid te laten stoppen, zeker als hun zoons daarbij betrokken zijn."

Het concept werkt prima. De kosten voor het feest en de organisatie zijn vele malen lager dan de schade aangericht door vernielingen. Vijf jaar geleden kwam de staatssecretaris dan ook een kijkje nemen in Graan voor Visch, en niet lang daarna werd het initiatief gekopieerd, onder andere in Schalkwijk.

"Helaas blijft het nodig dat we nog wel wat jaren door moeten gaan met dit initiatief," stelt Akkabi. "Hoewel veel van de moeilijke jongeren die zich voeger misdroegen rustig zijn geworden en een baan of opleiding hebben, staat er een nieuwe generatie op die ook weer begeleiding nodig heeft. Maar we zijn op de goede weg. Vorig jaar werd er één auto in de brand gestoken. Die stond afgezonderd op een parkeerterrein, en nadat de raampjes waren ingetikt ging er vuurwerk naar binnen. Dit jaar doen we er alles aan om alle auto's te beschermen."

De buurtvaders zijn actief van 18.00 tot 6.00 uur en richten zich op jongens van 9 tot 25 jaar. Tussen 18.30 en 20.00 uur is er een gezamenlijk maaltijd in de moskee en in de Nieuwe Silo zijn er van 20.30 tot 23.45 uur doorlopend optredens van een muziekband en worden kleine hapjes, drankjes, oliebollen aangeboden. Na middernacht is er tot 2.15 uur een optreden van een bekende artiest: Hamouda Slawi. Om 3.00 uur gaat de zaal dicht.

Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie