Het stadion wordt gebruikt voor veel evenementen, waaronder de Haarlemmermeerrun.
Het stadion wordt gebruikt voor veel evenementen, waaronder de Haarlemmermeerrun. Haarlemmermeer Run

Hoofdpijndossier Hoofddorp: gemeente steekt opnieuw ruim twee ton in honkbalcomplex

19 december 2019 om 09:44 Overig

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders wil stichting ETO, beheerder van het honkbalcomplex in Hoofddorp, volgend jaar opnieuw een subsidie geven van ruim 190.000 euro. Daarnaast trekt de gemeente 25.000 euro uit om ETO financieel overeind te houden. Dat heeft sportwethouder Mieke Booij deze week gezegd tijdens het wekelijkse persgesprek.

Stichting ETO zit al jaren in financieel zwaar weer. De gemeenteraad ging al in 2016 akkoord met een jaarlijkse bijdrage voor de stichting op voorwaarde dat de beheerder in de toekomst haar eigen broek zou kunnen ophouden. Bovendien werd afgesproken dat de financiële situatie bij ETO zou worden geëvalueerd.

Het college heeft door een extern bureau een onderzoek laten uitvoeren. Dat heeft geen positieve resultaat opgeleverd. Wethouder Booij zei dat de situatie bij ETO nog steeds zorgwekkend is en dat er een tekort is aan goede vrijwilligers.

Het college wil daarom nadenken hoe de problemen het beste kunnen worden opgelost. Er zijn drie mogelijkheden: stichting ETO zet de exploitatie voort, de gemeente neemt de gang van zaken over of een commerciële partij krijgt de exploitatie in handen. Het college wil hierover in het eerste kwartaal van 2020 knopen doorhakken.

Vooruitlopend op die beslissing wil de gemeente de stichting wel blijven subsidiëren. Volgens ETO is het subsidiebedrag van ruim 190.000 euro echter bij lange na niet genoeg om de begroting rond te krijgen. De stichting had om een extra bedrag van 92.000 euro gevraagd om het hoofd boven water te houden. De financiële positie van ETO is er alleen maar slechter op geworden nadat de honkbalbond besloot om het honkbalcomplex in Hoofddorp niet langer te huren voor trainingen van het nationaal team.

Het college heeft besloten om in plaats van 92.000 euro een bedrag van 25.000 euro toe te kennen, zodat ETO in elk geval aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Een failliete beheerder is voor de gemeente geen optie, omdat zij in dat geval opdraait voor een bedrag van tenminste 1.2 miljoen euro waarvoor de gemeente een garantie heeft afgegeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie