Dagelijks waren vrijwilligers enkele uren bezig om de aangeboden hoeveelheden zo compact mogelijk weg te werken.
Dagelijks waren vrijwilligers enkele uren bezig om de aangeboden hoeveelheden zo compact mogelijk weg te werken. Jan Aukus

Opbrengst voor verenigingen wordt steeds lager: inzameling oud papier op z'n retour

21 december 2019 om 18:36 Overig

HOOFDDORP De inzameling van oud papier door verenigingen heeft z'n langste tijd gehad. De papierprijs is ingezakt en de inzameling wordt te duur. Tenzij er subsidie wordt verstrekt, stoppen overal in Nederland organisaties met inzameling, ook in onze regio. Hierbij twee voorbeelden.

Per 1 februari verdwijnt de grote papiercontainer bij het Brandpunt aan de Hoofdweg. De Protestantse Gemeente Hoofddorp stopt ermee, want het kan niet meer uit. De papierprijzen dalen en de kosten stijgen. Een kilo oud papier levert niet meer 4 cent op, maar nog slechts 3,8 cent. Bovendien heeft de firma Nijssen recycling te Nieuw-Vennep die de papiercontainer bij het Brandpunt elke week ophaalt, laten weten daarvoor vanaf 1 januari aanstaande transportkosten in rekening te gaan brengen. Zo blijft er nauwelijks meer iets over voor de goede doelen waar de opbrengst aan werd besteed. De vervanging van de verlichting in kerkgebouw De Ark in Overbos door duurzame ledlampen is het laatste project dat is betaald uit de krantenopbrengst. Een eerdere opbrengst is besteed aan een vernieuwing van het liturgisch centrum in kerkgebouw De Lichtkring in Toolenburg. In het verleden zijn op deze manier allerlei goede doelen gerealiseerd. Een kleine maar stevige kern van vrijwilligers heeft dit in de afgelopen jaren mogelijk gemaakt.

De container bij het Brandpunt wordt wekelijks door winkeliers, marktkooplui en tientallen particuliere huishoudens van karton en papier voorzien. Dagelijks zijn vrijwilligers enkele uren bezig om de aangeboden hoeveelheden zo compact mogelijk weg te werken. Elke week zit de container mudvol en wordt deze vervangen door een lege. Dat gaat dus vanaf 1 januari zoveel geld kosten dat er geen ruimte meer overblijft voor goede doelen.

ZWANENBURG Ook bij de vv Zwanenburg komt er per 1 januari 2020 een eind aan een jarenlange traditie, namelijk het inzamelen van oud papier.

Destijds begonnen bij de RKVVNAS, maar na de fusie werd dit gewoon doorgezet. Door het inzamelen van oud papier kon er bij de vv Zwanenburg extra activiteiten georganiseerd of trainingsartikelen voor de jeugd aangeschaft worden. Dit bracht dus maandelijks extra geld in het laatje.Voor vele inwoners en bedrijven van Halfweg en Zwanenburg een gemakkelijke manier om van hun oud papier en karton af te komen.

Helaas, door het instorten van de oud papiermarkt is er geen afzetmarkt meer en zal het oud papier niets meer opbrengen, sterker nog: met ingang van 1 januari zal er voor het ophalen en legen van de containers van het oud papier betaald moeten worden, terwijl er geen vergoeding meer plaats zal vinden. Dat is dus de omgekeerde wereld en daarom heeft de vv Zwanenburg tot hun grote spijt besloten om de oud papierinzameling pet 1 januari 2020 te stoppen.

Op maandag 30 december zullen de twee rode containers weggehaald worden en zij zullen niet meer op hun vertrouwde plek op het parkeerterrein teruggezet worden

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie