Eén van de leegstaande woningen in de Kuyperlaan.
Eén van de leegstaande woningen in de Kuyperlaan. René de Leeuw

Statushouders krijgen toch direct een woning in Haarlemmermeer

21 december 2019 om 18:54 Overig

HAARLEMMERMEER Ondanks dat de voorrangsregeling voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning wordt afgeschaft, blijft deze speciale groep op de woningmarkt hulp krijgen van de gemeente bij het snel vinden van een woning. Wethouder Mieke Booij van Wonen heeft dat donderdag toegegeven in de gemeenteraad tijdens een debat over het woonbeleid.

Zogenoemde statushouders krijgen nu nog urgentie bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Het college van burgemeester en wethouders heeft kort geleden besloten om die regeling af te schaffen. Er is geen meerderheid meer voor in de gemeenteraad. Door het schrappen van de regeling ontstond het beeld dat statushouders net als andere woningzoekenden 'achteraan moeten aansluiten'.

Maar dat beeld blijkt niet te kloppen. Hoewel de urgentie dus vervalt, 'bemiddelt' de gemeente nog wel bij een nieuwe woning voor vluchtelingen. De reden is dat de gemeente verplicht is om statushouders te huisvesten.

Raadslid Michel van Dijk van Forza! noemde dit tijdens het debat een 'goedkope truc' om de voorrang voor statushouders gewoon voort te kunnen zetten. Volgens hem verandert er in de praktijk helemaal niets.

Wethouder Booij bestreed dat. Volgens kunnen statushouders met urgentie een woning weigeren als ze deze krijgen aangeboden. Bij bemiddeling is dat niet toegestaan. Statushouders hebben een huis direct te accepteren. Booij zei dat de gemeente van plan is om zogeheten flexwoingen in te zetten voor het huisvesten van statushouders.

Naast flexwoningen is er ook veel vraag naar tiny houses, kleine huisjes voor bijvoorbeeld jongeren of huishoudens die bewust kleiner willen wonen. Fractievoorzitter Hans Spijker van een Haarlemmermeer maakt zich hier al geruime tijd sterk voor. Wethouder Booij benadrukte tijdens het debat dat deze tiny houses ruimtelijk gewoon als woningen worden beschouwd en daarom aan alle voorwaarden moeten voldoen. Door de aanwezigheid van Schiphol zijn er in Haarlemmermeer veel beperkingen waar er mag worden gebouwd, zo zei Booij.

De gemeenteraad had te weinig tijd om het nieuwe woonbeleid uitvoerig te bespreken. Daarom wordt het debat op 9 januari volgend jaar voortgezet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie