Langzitters in asiel smachten naar nieuw thuis

2 maart 2018 om 11:06 lokaal

HAARLEMMERMEER Ze is lief, ze is leuk, heeft een klein hartje, maar is ook een bonk spieren. Ze kent haar kracht niet, moet altijd aan de riem en heeft een ervaren baas nodig. Shiva staat er niet alleen in, maar soortgenoten vinden vaak een goed thuis.

Shiva is echter is bruin/grijs gestreept en dat is niet trendy. Shiva kijkt al meer dan 200 dagen uit naar een nieuw thuis.

Shiva zit in het asiel van de SDO Haarlemmermeer/Dierenbescherming in Hoofddorp en het eind is nog niet in zicht. En zo zijn er nog een aantal, beheerder Petra Elbers somt een rijtje op: "Marley 141 dagen, Macy 134, Kayla 99, Nacho 95, Baronessa 82". Het zijn voornamelijk honden van het slag waar Shiva onder valt. Mixjes van de stoere rassen als Stafford, Boerboel, Amerikaanse Bulldog, Bull Mastiff en Kaukasische herder. "Geen makkelijke rassen, maar Shiva is wel makkelijk".

UITWISSELING "Van de 12 honden nu zit meer dan de helft langer dan drie maanden. Zo zonde! Niet iedereen kan deze honden aan. Dat is meteen het probleem waardoor ze hier zijn. Mensen kiezen honden die niet bij ze passen. Het is zo makkelijk om er via Marktplaats aan te komen. Die honden belanden ook weer sneller in het asiel. Zo vul je de moeilijk plaatsbare aan met hetzelfde".

KATTEN Het komt ook voor bij katten. "Op wat extreem angstige na of vanwege medische gronden, plaatsen katten wel makkelijker uit. Mensen rijden voor een poes niet ver, voor honden wel, omdat ze een goede hond willen of een bepaald ras".

UITWISSELING Elbers is voor uitwisseling met honden in andere delen van het land. "Na een half of driekwart jaar proberen we dat. Als ze hier of daar gefrustreerd raken, bijvoorbeeld omdat ze worden opgejut door een andere hond, gaan ze naar een asiel waar ze nog meer individuele aandacht kunnen krijgen". SDO Hoofddorp werkt veel samen met de asielen in Gouda, Amersfoort en Amstelveen. Verandering van opvanglocatie bespoedigt nogal eens de plaatsing.

OUDJES Een langdurig verblijf in een asiel is geen reden om het leven van een dier te beëindigen. "Dat gebeurt alleen als ze maatschappelijk te gevaarlijk zijn of te ziek en het niet eerlijk meer is om ze te plaatsen. Gelukkig krijgen we veel geplaatst. Sommige mensen willen kneusjes om ze een goede oude dag te bezorgen, die vallen op een opa of oma. Eens kwam een moeder met haar zoon, die een maatje zocht. Hij viel op een Engelse Staff van 13 jaar. Die heeft nog drie jaar bij ze gewoond. Een oudje hoort niet in een asiel, maar in een huis. Daar kunnen ze nog een tijdje fijn mee. Het is heerlijk om zo'n oud besje rond te zien scharrelen. Elbers is van mening, dat oudere dieren je kunnen leren wat het is om een huisdier te hebben.

DONATEURS Opvang, voer, dierenarts, alles kost veel geld. "Het asiel kan bestaan dankzij donaties in geld en voer. Oude reismandjes verkopen we door. Afstand doen kost ook geld, maar dat is geen vetpot. We hebben de steun van de Dierenbescherming echt nodig, ook om kennis uit te wisselen. Dat is heel belangrijk. De gemeente Haarlemmermeer geeft voor een vondeling/zwerfdier twee weken vergoeding, de tijd waarbinnen een eigenaar zich kan melden. Daarna gaat het eigendom over naar de burgemeester en kan een dier geplaatst worden".

Meer informatie: sdo.dierenbescherming.nl en www.dierenbescherming.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie