Afbeelding
Franke van der Laan

Florafauna Haarlemmermeer: Wegedoorn

12 januari 2020 om 09:09 Natuur en milieu Flora & Fauna

HAARLEMMERMEER Elke even week van het jaar bericht bioloog Franke van der Laan over de florafauna in Haarlemmermeer. Deze keer: Wegedoorn.

Vanaf het moment dat de bladeren van de bomen vallen en de bomen in rust zijn, schakelen we bij MEERGroen over van tuinieren en bloemenweides naar bos- en boombeheer. Dit is ook het startmoment voor het verzamelen van boompjes voor de boomweggeefactie. Die houden we al vanaf 2009 en is bedoeld om te laten zien dat met een beetje ecologische kennis en inzet het geld op straat ligt. We willen op 18 maart ca 30.000 zaailingen van zo'n 60-80 soorten verzameld hebben, vrijwel gratis beschikbaar maken voor iedereen die zijn tuin en terrein natuurvriendelijk wil inrichten. De focus in deze periode ligt dus op bomen en struiken en daarbij viel in een van onze terreinen een vrij zeldzame en bijzondere boom op: de wegedoorn.

De wegedoorn is een bosrandplant die plaatselijk algemeen is in de duinen en in rivierdalen. Hij is familie van de iets algemenere vuilboom. Beide bomen worden niet groter dan 3 tot 4 meter en vaak niet ouder dan 40 jaar. Het verschil tussen de wegedoorn en de vuilboom is dat de wegedoorn takdoorns maakt (zie pijltjes in de foto),gezaagde bladeren heeft en de bessen worden zwart in plaats van rood. Beide soorten, en daar duidt de naam vuilboom en de Latijnse naam Catharticus van wegedoorn op, hebben een bast en bessen die (extreem) laxerend zijn. De naam vuilboom betekent niet dat je er vuil van wordt, maar dat je alle vuil uit je darmen kun lozen in een kuur. Van beide soorten kan ook de meest pure vorm van houtskool (voor buskruit of norit) worden verkregen en beide soorten zijn ecologisch waardevol, omdat bv het boomblauwtje en de citroenvlinder zijn eitjes erop leggen. Maar er zijn nog talloze andere (nacht)vlinders die er ook mee samenleven. Naast dat ze bloeien en dus nectar en stuifmeel leveren maken ze ook bessen die voor vogels (niet voor mensen) aantrekkelijk zijn. Zeer nuttig dus en de moeite waard om meer aan te planten.

WAAR De exemplaren die wij in de Haarlemmermeer tegenkwamen, stonden op het stenenveld bij de brandweer van Hoofddorp. Het is een soort van gematigde streken die van kalkhoudende lemige bodems houdt.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie