Henk Ruighaver bladert door het jubileumboek.
Henk Ruighaver bladert door het jubileumboek. Trudy Witteman

'Burgemeester' Zwaanshoek Henk Ruighaver stopt

7 januari 2020 om 11:06 Overig

ZWAANSHOEK Hij heeft zijn dorp van een lelijk eendje zien veranderen in een prachtige zwaan. Zonder groeistuipen is het volgens Henk Ruighaver niet gegaan. "Het heeft veel energie gekost, maar met als resultaat dat Zwaanshoek een heel mooi dorp geworden is."

Waar anderen, moe geworden van het vechten tegen de gemeentelijke bierkaai, teleurgesteld afhaakten ging Henk Ruighaver door. Maar niet alleen dat. Steeds opnieuw wist hij mede-Zwaanshoekers enthousiast te maken voor het werk van de dorpsraad in de hoop het wensenlijstje kleiner te kunnen laten worden. Overal zat Henk op en in. Hij kende het dorp als zijn broekzak. Het leverde hem de eretitel 'Burgemeester van Zwaanshoek' op. Na vijftig jaar dorpsraad vindt hij het welletjes. Hij heeft het stokje overgedragen. Of beter gezegd: de pen want al die jaren was Henk de ijverige secretaris.

Er zijn heel wat pijnpunten geweest waartegen we ons hebben moeten verweren

Als hij het jubileumboek 'Zwaanshoek 25 jaar dorpsraad' erbij pakt realiseert Henk zich dat hij de vingers heeft blauw geschreven. Het dorp voelde zich het afvalputje van de gemeente en kwam in verzet tegen de plannen die de gemeente met Zwaanshoek had. De verplaatsing van het grote woonwagenkamp van de Vijfhuizerweg naar Zwaanshoek, de bouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie, de komst van een grote manege, de aanleg van begraafplaats Meerterpen, de bouw van villa's in recreatiegebied Boseilanden. "Er zijn heel wat pijnpunten geweest waartegen we ons hebben moeten verweren", kijkt Henk terug. "Toegegeven, als secretaris heb je er veel werk aan. Nooit heb ik het voor eigen gewin gedaan, maar altijd ten dienste van de gemeenschap. En met heel veel plezier. Het was lang niet elke dag feest, maar altijd kon ik rekenen op veel steun vanuit het dorp. Mede daardoor is Zwaanshoek een heel mooi dorp geworden met drie fraaie recreatiegebieden op wandelafstand." Blij is hij met zijn opvolger. "Met Stephanie van de Broek dient zich een nieuwe generatie aan. Een jonge vrouw met heel veel kennis van sociale media. Ik ben daar niet van", bekent de geboren en getogen Zwaanshoeker hoofdschuddend.

GEMEENSCHAPSZIN Henk heeft zijn dorp zien veranderen van een gesloten agrarische gemeenschap met Enthoven's Eierenhandel en aardappelhandel Schrama als belangrijke werkgevers, naar een open samenleving met een grote gemeenschapszin. Dat is wel eens anders geweest, vertelt hij. "Halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw werd Zwaanshoek uitgebreid met zo'n driehonderd woningen. De integratie van de nieuwe bewoners onderling is niet gemakkelijk geweest. De bewoners van de vrije sectorwoningen keken neer op de mensen uit de sociale woningbouw. Gelukkig is dat allemaal voorbij en staan in het dorp alle neuzen dezelfde kant op." Zoals dat in 1973 ook het geval was toen de gemeente maar niet begon met de aanleg van het lang beloofde trottoir langs de drukke Bennebroekerweg en het dorp de klus zelf ging aanpakken.

Het is verleden tijd. Henk: "De contacten met de gemeente zijn prima. Als we bellen worden we serieus genomen. Anders dan vroeger worden er geen kunstjes meer geflikt."

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie