De gemakken en ongemakken van Schiphol voor Badhoevedorp
De gemakken en ongemakken van Schiphol voor Badhoevedorp Renée Heijmans

Spanning stijgt rond enquête Dorpsraad Zwanenburg/Halfweg

10 januari 2020 om 18:04 Natuur en milieu

ZWANENBURG Door de recente ontwikkelingen rond Schiphol, heeft de Dorpsraad Zwanenburg/ Halfweg besloten om een enquête te houden. Hierin wordt de bewoners gevraagd hoe zij vinden dat hun belangen behartigd moeten worden bij het overleg over Schiphol. De uitslag van deze enquête wordt op 15 januari bekend gemaakt.

De cruciale vraag is of de bewoners willen dat er in een overlegvorm gesproken moet worden met de betrokken partijen rond Schiphol, of dat er meer aan een actievorm moet worden gedacht. Vertegenwoordiger in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) Eef Haverkort kwam deze week naar de dorpsraadvergadering om over de laatste ontwikkelingen te spreken. Door de houding van sommige bewoners vertegenwoordigers, maar ook het ministerie ligt het overleg in de ORS zo goed als stil. De bedoeling was dat in deze raad afspraken zouden worden gemaakt over de toekomstige ontwikkelingen. Doordat het overleg stagneert, heeft de minister gesteld dat deze raad niet goed functioneert. Volgens Haverkort is men nu terug naar de situatie van voor 2006, waarbij het ministerie en Schiphol samen bepalen wat er moet gebeuren en de bewoners buiten spel staan.

Een nieuwe ontwikkeling is een recent uitgelekt conceptrapport over de mogelijke ontwikkelingen van Schiphol. Hierin zijn alternatieve oplossingen aangegeven voor uitbreiding van de capaciteit van de luchthaven. Een belangrijke variant is de aanleg van twee nieuwe start/landingsbanen. De eerste is de al eerder gesuggereerde parallel Kaagbaan. Nieuw is echter een parallel baan tussen de Zwanenburgbaan en de Polderbaan. Dit zou volgens het rapport de hinder in Zwanenburg beperken. Volgens Haverkort stellen andere deskundigen, dat dit absoluut niet waar is. Daarom is de enquête en de bijeenkomst op woensdag 15 januari in De Olm juist zo belangrijk. Hier zal de uitslag van de enquête bekend gemaakt worden. Tevens zullen Haverkort en oud ORS-vertegenwoordiger Kees van Ojik de bewoners bijpraten over de huidige stand van zaken.

Henk van Ommeren

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie