De droom van de familie Poot: een Airportcity.
De droom van de familie Poot: een Airportcity. Chipshol

Chipshol krijgt ruim 19 miljoen euro schadevergoeding

13 januari 2020 om 10:33 Nieuws

SCHIPHOL Gebiedsontwikkelaar Chipshol krijgt ruim 19 miljoen euro schadevergoeding van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Volgens de rechtbank in Haarlem heeft de LVNL in 2003 ten onrechte een bouwverbod opgelegd voor het Groenenberg-terrein bij Schiphol.

Ontwikkelaar Chipshol van vader en zoon Poot wilde het Groenenberg-terrein bebouwen met kantoren. De luchtverkeersleiding stak daar een stokje voor, omdat de nieuwbouw een gevaar zou kunnen opleveren voor het vliegverkeer. Dat argument bleek later onhoudbaar.

De rechter stelde al eerder dat de LVNL onrechtmatig heeft gehandeld, alleen was de hoogte van de schadevergoeding nog niet vastgesteld. Ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer hebben in het verleden schuld bekend in de kwestie. Haarlemmermeer heeft een half miljoen euro schadevergoeding betaald aan Chipshol.

Chipshol is als onderdeel van gebiedsontwikkelaar Televerde ook met Haarlemmermeer verwikkeld in een ander juridisch conflict. Dat gaat over een bedrijventerrein in Badhoevedorp-Zuid. Volgens Televerde heeft de gemeente ontwikkeling van dat gebied geblokkeerd.

De rechtbank in Amsterdam heeft inmiddels vastgesteld dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld. Televerde heeft een schadeclaim ingediend van ruim 406 miljoen euro. Die zaak is nog onder de rechter.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie