Afbeelding
Trudy Witteman

'Schipholwethouder Nobel laat zich in slaap sussen: het wordt hier onleefbaar'

16 januari 2020 om 12:27 Verkeer en vervoer

ZWANENBURG Twee opvallende zaken in de uitslag van de enquête over Schiphol: de homogeniteit onder de bewoners en de niet-betrokkenheid van de jongeren. “Het eerste is alleen maar prettig want het geeft aan dat deze enquête representatief is voor wat de bewoners denken. Met het tweede moeten we iets”, is de eerste reactie van Eef Haverkort, bewonersvertegenwoordiger in het Schipholoverleg.

Samen met Kees van Ojik presenteerde hij woensdagavond voor zo’n 150 inwoners van het duodorp Zwanenburg-Halfweg de uitslag van de door de dorpsraad gehouden enquête met daarin onder meer de vraag hoe het dorp zich in de toekomst vertegenwoordigd wil zien in het overleg over de groei van Schiphol. Belangrijk, want de plannen op langere termijn zien er niet goed uit. Twee banen erbij, het baart grote zorgen. Dat minister Van Nieuwenhuizen de bewoners buitenspel heeft gezet is zeer tegen het zere been. Liefst ruim 96 procent van de respondenten wil dat de bewoners een volwaardige en gelijkwaardige partij zijn in het overleg. Maar dat kan niet zonder goede vertegenwoordigers, houden Haverkort en Van Ojik, gepokt en gemazeld als het om Schiphol gaat, de zaal voor. “Onze houdbaarheidsdatum is verstreken. Er moet vers bloed komen. We zoeken opvolgers.”

In maart komen er zogeheten verdiepingsbijeenkomsten waarin zaken als de regels waar Schiphol zich aan te houden heeft aan bod komen evenals de stikstof- en de fijnstofproblematiek. De zaal schrikt als Van Ojik met de nieuwste cijfers komt. “De herschikking van het banenstelsel kan een groei tot zo’n 750.000 vliegbewegingen per jaar betekenen. Voor Zwanenburg betekent dat 450 vliegtuigen per dag over het dorp. Met alle gevolgen van dien. Het wordt hier onleefbaar. Als niemand het stokje van ons wil overnemen gaan onze twee dorpen compleet naar de Filistijnen. En wie denkt dat het wel zal meevallen, laat zich in slaap sussen. Luchthavenwethouder Jurgen Nobel doet dat al. Hij ziet de bui nog niet hangen. Wij krijgen informatie die voor hem onbereikbaar is.” In de zaal gaat een vinger omhoog. “Ik twijfel sterk aan Nobel. Hij lijkt wel aandeelhouder van Schiphol”, klinkt het onder applaus.

De waarschuwing landt. Voor de vervolgsessies geeft zich direct al een twintigtal mensen op. Onder hen een aantal die aangeven mogelijk kandidaat bewonersvertegenwoordiger in het Schipholoverleg van de toekomst te willen zijn. “Een positief resultaat. Onze zorgen zijn begrepen”, reageren Van Ojik en Haverkort blij.

Later meer.

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie