Buren zijn er uit en tekenen een convenant.
Buren zijn er uit en tekenen een convenant. archief

Bemiddelaars gezocht voor burenruzies in Haarlemmermeer

16 januari 2020 om 15:06 partnercontent

HAARLEMMERMEER Aan de ene kant het bekende kortere lontje, aan de andere kant meer voor je rechten opkomen. Dat is de reden waarom het aantal meldingen van buurtoverlast blijft stijgen. MeerWaarde zoekt daarom naar vrijwilligers die in de problematiek kunnen bemiddelen.

In Haarlemmermeer trokken in 2018 particulieren 160 keer aan de bel voor een buurtbemiddeling. Ze zijn vaak doorverwezen door instanties als politie, gemeente en woningbouwverenigingen. Daarmee steeg het aantal opnieuw, onder meer op het gebied van verwarde mensen en statushouders. De grootste stijging zit in geluidsoverlast.  

Landelijk is de afgelopen jaren sprake van een stijgende trend. Verwarde mensen en statushouders zijn in een deel van de kwesties die worden gemeld betrokken, maar zijn niet hoofdoorzaak van de stijgende trend.

RIJDENDE RECHTER Adviseur beleid en innovatie  Coördinator Peter Wortel: "Buurtbemiddelaars moeten vooral goed kunnen luisteren, niet direct in oplossingen denken en veel open vragen stellen. Overwicht, levenservaring en een neutrale uitstraling zijn daarbij belangrijke karaktereigenschappen. Fysieke kracht is niet nodig. Bij een handgemeen is het een zaak van de politie."

Er gaan altijd duo's op de problemen af. "Zo is er meer tijd voor iedereen en kan er naderhand tussen de bemiddelaars overleg plaatsvinden. Het liefst een man en vrouw, waarbij het helemaal mooi is als er iemand uit een andere cultuur bij zit. Helaas komen we op dat gebied nog mensen tekort."

"Wij worden ingezet bij lichte problematiek die soms wel te vergelijken is met de zaken van de Rijdende Rechter. Meestal binnen de sociale woningbouw, wat mede te maken heeft met de dunne muurtjes in die huizen. Soms komt er al een oplossing tijdens een intakegesprek, een andere keer gaan we uitgebreid met beide partijen om de tafel zitten. In 70 procent van de gevallen komt men er uit."

BIJENVOLK "Het gaat vooral om het zoeken naar duurzame oplossingen, liefst met afspraken op papier. De meest vreemde kwestie die ik eens heb meegemaakt ging over een vrouw die bijen hield in haar achtertuin. Dat is wettelijk toegestaan. Maar als het volk te groot werd, splitste een deel zich en verzamelde bij de buren om te zoeken naar een nieuwe locatie voor een korf. Een flinke zwerm die aan de haal gaat, klinkt echter als een kettingzaag. Doodeng vonden de buren. We zijn met een imker er bij gaan praten, en die bood aan een volk op te halen zodra er gesplit werd. Hij gaf speciaal zijn nummer af. Nadat ook op het natuurbelang was gewezen, kwamen de buren weer op goede voet met elkaar."        

AANMELDEN Wie als bemiddelaar aan de slag wil, kan gratis een training volgen. De eerstvolgende trainingsdagen vinden plaats vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari. Aan de opleiding zijn geen kosten verbonden. Aanmelden kan bij coördinator Haarlemmermeer Nelleke van Wonderen via 023-5698883 of buurtbemiddeling@meerwaarde.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie