Demi Schuuring en Rochelle Wielinga maakten een boek over geluk.
Demi Schuuring en Rochelle Wielinga maakten een boek over geluk. Marina de Wit

Demi Schuuring en Rochelle Wielinga maken boek over geluk voor vrouwen

22 januari 2020 om 09:27 Mensen

HOOFDDORP Demi Schuuring uit Hoofddorp en Rochelle Wielinga uit Leiden bundelden persoonlijke verhalen van honderd vrouwen. Uiteenlopende verhalen over geluk in een ruim 200 bladzijden tellend boekje getiteld: Ik hou van mij. Het boekje is voortgekomen uit enthousiasme na een projectopdracht voor school over liefde en relaties.


Schuuring: “Samen met Rochelle volg ik de opleiding commerciële economie aan de Hogeschool Leiden.” Hoe ontwikkelen liefde en relaties zich de komende jaren? Hoe gelukkig in de liefde zijn we in 2050? “Voorwaarde om anderen lief te hebben, is eerst van jezelf houden. Maar hoe doe je dat? Geluk is voor iedereen anders. De een wordt gelukkig van liefde, de ander van een vakantie of iets moois kopen. Wij hebben honderd vrouwen gevraagd om te vertellen wat geluk voor hun betekent.”

Geluk gaat erover hoe je er zelf mee omgaat

MOMENTOPNAME Wielinga vult aan: “Voor het schoolproject hadden we dertig verhalen verzameld, maar toen duidelijk werd dat we de verhalen in boekvorm zouden uitbrengen, hebben we meer vrouwen via social media benaderd. In 300 tot 400 woorden gingen de vrouwen aan de slag met hun opdracht ‘waar word jij gelukkig van’? Waar de 23-jarige studentes al snel achter kwamen, is dat geluk een momentopname is.
“Het geluksgevoel kan een paar maanden later weer heel anders zijn. De heftige verhalen hebben ons geleerd dat niet alles van een leien dakje gaat”, aldus Schuuring. Geluk gaat erover hoe je er zelf mee omgaat. “In de verhalen hebben vrouwen hun man verloren of ze zijn zelf heel ziek geweest. Ook uit nare situaties kun je dus geluk halen. En een vrouw schreef dat ze gelukkig wordt van de maandag. Ze past dan namelijk op haar kleinkind.”

RELATIE GEBROKEN De vrouwen die hun bijdrage hebben geleverd, variëren van 20 tot 83 jaar. Schuuring: “De oudste deelneemster was mijn oma. Als je ouder bent, heb je natuurlijk ook meer situaties meegemaakt. Ook leer je van bepaalde dingen, waardoor je je daarna gelukkiger kunt voelen. Toen mijn eigen relatie plotseling overging, dacht ik dat mijn leven ook voorbij was. Nu, een flinke periode daarna, weet ik dat het de beste beslissing was. Ik heb zoveel geleerd en voel me op dit moment gelukkig. Ik heb mijn eigen huis gekocht en mij flink ontwikkeld. Als je ouder bent, weet je dat het later beter wordt, als je jong bent, weet je dat nog niet.”

Wielinga wordt vooral gelukkig van reizen en nieuwe dingen ontdekken. “Maar ook van kunstgeschiedenis en dit boek uitgeven.” De studentes hebben uiteindelijk voor hun project een 9½ gekregen. “Via mijn moeder die een schrijfster kent, konden wij eind vorig jaar het boekje uitgeven. Wij verkopen het boekje via onze eigen website en het boekje ligt ook bij de Bruna in Leiden”, vertelt Schuuring trots.

Erg leuk om de verhalen van mijn vriendinnen te lezen

ONDERNEMEND De vrouwen hebben bij hun verhaal ook een foto aangeleverd. “De foto’s zijn bewust zwart-wit afgedrukt, omdat de verhalen al kleur geven. Het uitgeven van het boekje was voor ons vooral ontdekken, een ervaring, een proces. Wij zijn allebei heel ondernemend”, aldus Wielinga. Het boekje bestaat uit leuk geschreven verhaaltjes tot heftige thema’s. Wielinga: “Zo heeft er iemand vijf weken in coma gelegen en was er een vrouw met placentakanker, een ziekte die maar 1% van de wereldbevolking betreft. Een andere vrouw werd verliefd op haar sportleraar. Wij hebben de verhalen in een goede volgorde gebundeld en ingekort, zodat je tot de kern komt en het een afwisselend boek is om te lezen.”

In het boekje staan vooral verhalen van bekenden van beide auteurs. Schuuring: “Erg leuk om de verhalen van mijn vriendinnen te lezen. Je staat hierdoor meer bij elkaar stil door de diepgang ervan. Normaal als je met je vriendin afspreekt, blijf je oppervlakkig. Geluk brengt mensen samen. Op social media zie je vaak dat mensen elkaar zwart maken. Maar mijn tijdlijn bestaat momenteel alleen maar uit geluk. Er wordt gedeeld en gereageerd op elkaar, het gaat alleen maar over geluk. Je ziet dat je gelukkig wordt als je geluk met anderen deelt”, eindigt Wielinga blij.

ikhouvanmijhetboek.nl

Marina de Wit

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie