"Ik denk dat we wel 5 à 6 uur per week hebben geoefend en onze pauzes ervoor opgeofferd." Marina de Wit

Naomi Rumkorf beste debater van Nederland

27 januari 2020 om 10:39 Overig

HOOFDDORP Naomi Rumkorf (17) had het niet zien aankomen dat zij zou worden uitgeroepen tot beste spreekster van Nederland. Het Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand won, na vorig jaar verliezend finalist te zijn geweest, voor het eerst het NK Debatteren voor Scholieren. Op dit toernooi gaan al 22 jaar havo- en vwo-leerlingen de verbale strijd met elkaar aan.


De Hoofddorpse debatselectie bestond onder meer uit Naomi, die er dus ook nog eens vandoor ging met de prijs van beste individuele debater. "Iets moois om mijn CV mee aan te vullen", aldus de trotse examenleerlinge uit Zwaanshoek. Dit jaar doet zij havo-examen en wil daarna rechten gaan studeren.

“Uit een selectie van elf leerlingen, naar zes, bleven er uiteindelijk vier over. Iedereen van school kon meedoen”, begint Naomi te vertellen. In de brugklas werd haar debattalent al ontdekt. “Vijf jaar heb ik meegedaan. Leuk om overtuigend tegen een ander team te mogen debatteren! Ik praat makkelijk, dus presenteren en beargumenteren van stellingen gaan mij makkelijk af.”

Aan het NK deden 150 scholen mee. De voorrondes startten in december. Naomi gaat verder: “Op 18 januari vertrokken we vroeg richting de Radboud Universiteit in Nijmegen. We hadden vier rondes, waaronder tweemaal een stelling voorbereiden die gingen over: ‘het is beter als de verantwoordelijkheid van anticonceptie enkel bij vrouwen ligt’ en ‘voetbalclubs moeten een jaar lang worden uitgesloten van competitie als hun supporters zich discriminerend uiten’. Je kreeg een kwartier om ze voor te bereiden. Ik vind het fijner als je stellingen niet kunt voorbereiden, anders zijn feiten al doordacht.”

GOED OP DREEF Het team van Naomi behaalde vijftig punten, een flinke voorsprong op de rest. De finale ging tussen het Haarlemmermeer Lyceum en het Mendelcollege uit Haarlem. “Echt bizar, we hadden nog nooit gewonnen. Van het weekend drong het pas tot me door”, aldus Naomi. En dan won ze ook nog de individuele prijs.

“Die had ik echt niet zien aankomen, de beste van Nederland. Ons hele team was trouwens heel goed op dreef. We hebben een mooie beker gewonnen en ik kan mijn CV aanvullen. Dat komt goed van pas, want ik wil advocaat worden”, zegt ze overtuigend. De overige teamleden willen de gemeenteraad in, maar Naomi ziet dat niet als haar roeping. “We hebben niet zomaar gewonnen, maar van te voren heel veel getraind. We hebben bootcamps gehad van wereldwijde sprekers. Ik denk dat we wel 5 à 6 uur per week hebben geoefend en onze pauzes ervoor opgeofferd.”

UITGEBREIDE WEERLEGGING Naomi behaalde de titel samen met haar team. “De inleidende beurt van het debat deed Lotte Dekker. De tweede beurt, het weerleggen en argumenteren, deed Sander Blankestein, de derde beurt, een uitgebreide weerlegging heb ik gedaan en de vierde beurt, een overkoepelende samenvatting van wat gezegd is, werd door Luna Boskeljon gedaan. Daarnaast wil ik ook onze ‘teammama’ noemen: Tess Thomas en reservespreker Massine Dahmaza.”

Marina de Wit

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie