Afbeelding
Keistadnieuws

D66 bezorgd over loden waterleidingen Haarlemmermeer

27 januari 2020 om 15:42 Overig

HAARLEMMERMEER De fractie van D66 maakt zich zorgen over de aanwezigheid van loden waterleidingen in woningen en gebouwen. Die kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid. D66-raadslid Charlotte van der Meij heeft het college van burgemeester en wethouders er schriftelijke vragen over gesteld.

November vorig jaar is een onderzoek verschenen van de Gezondheidsraad over kraanwater die via loden leidingen loopt. Vanaf 1960 is het gebruik van loden kraanleidingen verboden. Het blijkt echter dat nog veel woningen en gebouwen van vóór 1960 beschikken over loden waterleidingen.

Grootschalige sanering van de binnenleidingen is nooit gebeurd. Er wordt geschat dat tussen de 100.000 en 200.000 woningen nog een loden waterleiding hebben.

Uit hetzelfde onderzoek van de Gezondheidsraad is gebleken dat er sterke aanwijzingen zijn dat blootstelling aan lage hoeveelheden lood schadelijker is dan in het verleden werd gedacht, met name voor zuigelingen die flesvoeding krijgen, jonge kinderen en zwangere vrouwen. De Gezondheidsraad adviseert bewoners van woningen met loden binnenleidingen om flessenwater te gebruiken voor kinderen die flesvoeding krijgen, jonge kinderen tot ongeveer 7 jaar en zwangere vrouwen.

Raadslid Van der Meij wil weten of het college bekend is met deze problemen en of is onderzocht of er in Haarlemmermeer woningen en gebouwen zijn met loden waterleidingen. Het raadslid vindt ook dat bewoners van woningen die voor 1960 zijn gebouwd actief moet worden geïnformeerd over het probleem en de adviezen van de Gezondheidsraad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie