Kees Bus bij de papiercontainers bij DIOS achter, die altijd te bereiken zijn.
Kees Bus bij de papiercontainers bij DIOS achter, die altijd te bereiken zijn. Frans Tol

GOPA blijft nog oud papier ophalen

29 januari 2020 om 13:21 Natuur en milieu

NIEUW-VENNEP Stichting GOPA blijft voorlopig doorgaan met het huis aan huis ophalen van oud papier. Berichten in de pers dat het eind van het fenomeen mogelijk in zicht is heeft bij de trouwe spaarders voor veel onrust gezorgd.

Oorzaak van de berichtgeving is de gekelderde prijs van oud papier. Het aanbod is veel groter dan de vraag waardoor in december de markt dusdanig in elkaar stortte dat ophalen niet meer rendabel is. Voor verenigingen en organisaties werden de kosten van ophalen, denk aan de papierperswagens en de chauffeurs, hoger dan de opbrengst.

Niet langer huis aan huis ophalen zoals dat in Nieuw-Vennep, Beinsdorp, Rijsenhout en Vijfhuizen gebeurt, zou betekenen dat de brengparkjes van afvalverwerker De Meerlanden met een tsunami aan papier te maken krijgen. De ondergrondse containers echter kunnen de vloedgolf niet aan. Met zwerfpapier in de dorpen en wijken tot gevolg. Onwenselijk, noemt contractmanager Paul Hulsbosch van de Meerlanden dat. "Duidelijk is te merken dat de druk op de brengparkjes toeneemt nu de bij kerken en verenigingen geplaatste papiercontainers zijn weggehaald. Wij zijn inmiddels in overleg met de gemeente en met papierverwerker Nijssen dat het oud papier ook op langere termijn opgehaald kan blijven worden. Voor de korte termijn, tot 1 juli, geeft de gemeente de organisaties die papier ophalen een vergoeding." Tot blijdschap van GOPA-penningmeester Kees Bus (foto). "Wij komen in Nieuw-Vennep al langs de deur sinds 1993. Vrijwilligers van de vier GOPA-verenigingen halen elke week een kleine 20 ton op. Hierdoor kunnen de clubs de contributie laag houden en wat extra's doen voor de leden. Hopelijk kunnen we ook na 1 juli doorgaan."

Waar veel gemeenten een garantieregeling kennen voor oud papier, heeft Haarlemmermeer deze afgeschaft. Omdat er geen gebruik van zou worden gemaakt. "Logisch", meent Bus. "De marktprijs was steeds boven de garantieprijs en dan heeft aanvragen geen zin. Nu wel." PvdA-raadslid Bert den Elzen heeft namens zijn partij het gemeentebestuur gevraagd de garantieprijs opnieuw in te voeren. 'Stoppen met ophalen is niet wenselijk. Het betekent meer druk op de brengparkjes wat weer leidt tot een capaciteitsvraag bij de Meerlanden. De rekening hiervan komt uiteraard bij de gemeente', schrijft hij.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie