Afbeelding
Jan Aukes

Kaio Kim maakt 'diabetesdingetjes' leuker

30 januari 2020 om 14:28 Overig

HOOFDDORP. Je bent pas 9 jaar, en je krijgt diabetes. Dan ben je chronisch ziek, want diabetes gaat niet over. Deze diagnose kreeg Kaio Kim (inmiddels 11) uit Hoofddorp. Hij zit in groep 8 van de Klippenholmschool en heeft diabetes type 1. Een ziekte waarmee best goed valt te leven, maar dat gaat niet zomaar. Heb je diabetes, dan is het mis met de insulineproductie in je lichaam. Je leven draait om je suikerspiegel: ben ik te hoog, te laag, in balans? Het speelt bij eten, bij sporten, kortom bij alles wat je doet. Dat is, zeker als je nog zo jong bent, geen pretje.

Kaio: "Je moet steeds in je vinger prikken met een speciale prikpen. Dat is vervelend. Daarom heb ik een insulinepomp met een sensor, dat is makkelijker. Die sensor prikte ik vroeger in mijn arm, maar nu in mijn buik. En die sensor geeft precies aan de pomp door, hoeveel insuline ik nodig heb. Dat brengt die pomp dan met een slangetje in mijn lichaam. Waar die pomp zit? In mijn zak. Of in een tasje dat ik aan mijn broekriem vastmaak. Ik hoef hem maar eens in de drie dagen met insuline te vullen."

Kaio laat het allemaal nog eens zien, net zoals hij dat onlangs deed op de tv. "Ja, ik was in het Jeugdjournaal. Cool, joh. Iedereen op school vond dat ook." Hij gaat verder: "Kijk, de sensor op mijn arm blijft bij het sporten niet altijd zitten. Je moet hem dan extra vastmaken. Daarvoor heb je speciale bandjes. En je hebt nog meer diabetesdingetjes nodig. Tasjes voor je pomp, prikpennen, naalden en extra insuline. Die tasjes en bandjes die je kunt kopen, die vond ik zó stom. Ik dacht: er zijn meer kinderen met diabetes, die willen vast ook wel iets leukers. Samen met mijn moeder heb ik toen mijn bandjes en tasjes bedacht." Zijn moeder Masha: "Een diabetesdiagnose is nooit leuk nieuws, en zeker niet voor een jong kind. Maar Kaio heeft het goed opgepakt, Met zijn eigen wearables, zoals die hulpmiddelen heten, geeft hij er een positieve draai aan. De designs voor de bandjes en tasjes ontwerpt hij zelf. En een vriendin van mij in Indonesië die een textielfabriek heeft, maakt ze." Kaio laat de tekeningen van zijn ontwerpen zien. "De beste vind ik die met 'aliens'. Of misschien toch de bandjes met haaien."

EIGEN WEBSITE Kaio verkoopt ze via zijn eigen website www.kaio-dia.nl en is dus ondernemer. Of zijn wearables alleen voor kinderen zijn? "Nee hoor, voor iedereen die ze leuk vindt. Toen ik op het Jeugdjournaal was geweest, kreeg ik juist veel bestellingen voor bandjes van volwassenen." Een ondernemer wil geld verdienen, Kaio dus ook. Als zijn website succes heeft, wat gaat hij dan met dat geld doen? "Ik verdien nog niet veel, want er zijn ook kosten. Maar als het allemaal loopt, wil ik geld geven aan het Diabetesfonds. Dan kunnen ze nog meer mensen met diabetes helpen. En ik wil later gaan studeren, daar wil ik wel voor sparen. Wat ik wil worden? Als het kan, lego-ingenieur. Het lijkt me echt super om van die mooie, bewegende lego-modellen te ontwerpen."

Anja Maas

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie