Afbeelding
Koen van Weel

Stations Hoofddorp worden volledig rookvrij

30 januari 2020 om 16:27 Maatschappelijk

HOOFDDORP De NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in zijn eigen winkels. Daarnaast is ProRail begonnen met voorbereidingen om alle 390 rookpalen van de perrons te verwijderen. Dat hebben de twee, die de stations stapsgewijs rookvrij gaan maken, donderdag bekendgemaakt. Sinds 2004 geldt er al een (gedeeltelijk) rookverbod op de NS-stations. Om rokers tegemoet te komen, werd er destijds op honderd grote stations een rookzone geïntroduceerd. In oktober, de 'Stoptober' maand, komt er echter definitief een einde aan de rookzones. Alle stations in Nederland, dus ook de stations in Hoofddorp, worden daarmee geheel rookvrij.

De NS stopt per 1 april met de verkoop van alle tabaksproducten bij de kiosken en stationshuiskamer, die onderdeel van de NS zijn. Hoewel de reisorganisatie daarmee flink wat inkomsten misloopt, zegt de spoorwegen dat voor lief te nemen. Het is volgens de NS een maatschappelijke keuze waarmee tegemoet wordt gekomen aan een grote meerderheid van de reizigers die overlast heeft van het gerook op de stations. Verder sluit het ook aan bij het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid). Het kabinet streeft daarin naar een rookvrije generatie in 2040. 

Hoewel de kiosken en stationshuiskamers stoppen met de verkoop van tabaksproducten, betekent dit niet dat er op het gehele station geen sigaretten meer verkocht worden. Op veel stations worden ook tabakswaren verkocht bij bijvoorbeeld de AH to Go, Bruna et cetera. Het is lastig om die de verkoop stop te laten zetten, maar de NS sluit geen nieuwe contracten met partijen die tabak willen verkopen meer af. 

ProRail verwacht niet dat het rookverbod veel problemen op zal leveren en belooft overtreders niet gelijk massaal op de bon te slingeren. Momenteel krijgen ongeveer 2000 mensen per jaar een boete van 95 euro voor roken buiten de rookzone. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie