Bevrijdingsoptocht Haarlemmermeerstraat Halfweg
Bevrijdingsoptocht Haarlemmermeerstraat Halfweg Historisch Halfweg

Voorbereiding tentoonstelling Halfweg-Zwanenburg in 1940-1945

3 februari 2020 om 00:46 Historie Deel je nieuws

Halfweg-Zwanenburg: periode 1940-1945 (75 jaar bevrijding!)

Dit jaar wordt er in Nederland veel aandacht besteed aan 75 jaar bevrijding. Onderstaande foto is gemaakt bij de intocht van de Canadezen in mei 1945 in Halfweg. Stichting Historische Halfweg is van plan om vanaf medio april tot eind mei een tijdelijke tentoonstelling in te richten die aandacht geeft aan de bezettingsperiode 1940-1945 in Halfweg en Zwanenburg. Dit willen wij doen in de bibliotheek van het nieuwe Dorpshuis.

Wij willen dan niet alleen aandacht besteden aan wat hier gebeurd is op oorlogsgebied, maar ook aan het gewone leven van de Zwanenburgers en Halfweggers. In ons archief hebben wij al de nodige foto’s en info opgeslagen uit deze periode en ook vanuit het archief van Hein Buijs kunnen wij het nodige lenen. Maar het kan zijn dat er nog ander materiaal aanwezig is uit deze periode bij onze inwoners en voormalige inwoners van onze dorpen.

Wij zijn dan ook op zoek naar meer foto’s van niet alleen oorlog en verzetshandelingen, maar ook naar foto’s van alledaagse en bijzondere gebeurtenissen in die periode. Heeft u foto’s of andere interessante dingen uit de periode vanaf het begin van de oorlog tot en met de bevrijding en bevrijdingsfeesten en wilt u die met ons delen, geef het dan aan ons door. U kunt dat naar ons mailen of contact met ons opnemen zodat wij een scan van de foto kunnen maken voor ons archief en/of de tentoonstelling. Ook in het verhaal (kort en bondig) dat bij de foto’s hoort zijn wij geïnteresseerd. Als het past bij de onderwerpen die wij willen tentoonstellen dan maken wij daar ook graag gebruik van.

De werkgroep van Historisch Halfweg die hiermee bezig is bestaat uit Ria Winters (tel. 06 23844345), André van der Veen (06 51111776) en Leo Kranenburg (06 10195904; mailadres l.kranenbrugq@quicknet.nl). Maar als u een van de andere bestuurs- of werkgroepleden kent (zie: http://www.historischhalfweg.nl/Wie_zijn_wij/) dan kunt u ook via hen de informatie aan ons doorgeven.

Sporten gaat gewoon door in Halfweg
Straatnamen Koningshuis worden aangepast door de Duitse bezetters
Duitse troepen vanaf Halfweg naar Amsterdam mei 1940 Haarlemmerweg
Intocht Canadezen in Halfweg mei 1945
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie