Afbeelding
pr

Alan Mercan houdt hoop op een profcarrière

5 februari 2020 om 11:11 Overig

HOOFDDORP Het is de droom van iedere jeugdvoetballer die de liefde voor de bal niet kan verbergen: profvoetballer worden. Alan Mercan, voormalig speler van SV Hoofddorp, VV UNO en SV DIOS, houdt die droom nog altijd levend. De huidige speler van RIjnsburgse Boys mocht in januari stage lopen bij het Belgische Lommel SK. Binnenkort maakt de club bekend of hij het vervolgtraject mag starten. “Alan heeft hiervoor hard getraind en deze kans zeker verdiend. Ik ben blij voor hem dat hij zich kan bewijzen in het Betaald Voetbal”, laat zijn zaakwaarnemer Thanasi Ntinoudis weten.

Mercan speelde als jeugdvoetballer jarenlang in Hoofddorp. “Tot de tweedejaars D’tjes speelde ik bij SV Hoofddorp, waarna ik de overstap maakte naar VV UNO”, legt de rechtsback uit. “Ik vond namelijk dat ik bij het eerste selectieteam moest horen, maar dat kwam er niet van bij SV Hoofddorp. Bij UNO speelde ik wél in het eerste selectieteam.”

Mercan bleef daar echter niet lang, want hij transfereerde daarna richting sv DIOS. Bij de club uit Nieuw Vennep zat hij twee jaar, toen hij de switch maakte naar Koninklijke HFC. Intussen zorgde zijn zaakwaarnemer voor een stage bij het Griekse Apollon Paralimniou, maar Mercan had pech dat hij vlak voor vertrek geblesseerd raakte. “Alles was destijds geregeld, want we hadden zelfs de tickets geboekt. Alleen mijn schouder ging drie dagen voor vertrek uit de kom tijdens een wedstrijd tegen SV Hoofddorp.” Zijn kans in Griekenland was daarmee verkeken. “Ik moest destijds drie maanden herstellen, dus dat hield op.”

RIJNSBURGSE BOYS Eenmaal van zijn blessure teruggekeerd, vertrok Mercan uit Haarlem en maakte hij de transfer richting Rijnsburgse Boys waar hij in het tweede te spelen. “Bij die club heb ik keihard getraind en elke dag in mezelf geïnvesteerd. In mijn tussenuren op school ging ik samen met mijn zaakwaarnemer trainen op het veld en ik was regelmatig in de gym te vinden. Daar heb ik nu profijt van.”

Zijn harde werken werd afgelopen maand namelijk beloond, want Mercan mocht stage lopen bij Lommel SK: een profclub in België die op het tweede niveau uitkomt. “Ik was direct positief, want ik ben simpelweg ontzettend blij dat ik een kans krijg die ik met beide handen kan grijpen. Daar doe ik dan ook hard mijn best voor.” Woensdag 22 januari was voor Mercan de grote dag waarop hij zich kon bewijzen. “Er waren op die dag nog vijf andere testspelers. We hebben toen met zijn alle met het belofte-elftal meegetraind en 90 minuten gespeeld.”

Mercan merkte direct dat het niveau een stukje hoger is. “Bovendien merk je dat de jongens die daar al spelen, wat meer techniek hebben. Dus het was redelijk aanpoten, al viel dat ook wel weer mee. Ik train natuurlijk een hoop met mijn zaakwaarnemer, waardoor ik volledig fit ben.” De training verliep gevoelsmatig naar wens. “Ik had zeker het idee dat het goed ging. Daarnaast was mijn zaakwaarnemer ook tevreden met hoe ik speelde. Dus ik ga ervanuit dat ik een positief antwoord terugkrijg.”

Als de Belgische club besluit met Mercan door te gaan, mag hij aan twee trainingen deelnemen en een testwedstrijd spelen. “Wanneer ik dat goed doorkom, sluit ik aan bij het tweede.”

DOEL Een mogelijke overstap naar Lommel SK zou betekenen dat Mercan weer een stapje dichterbij zijn doel is: profvoetballer worden. Mercan realiseert zich dat hij een hoop kwaliteiten in huis heeft om het hogere doel te bereiken, zowel binnen als buiten het veld. “Ik bezit de wilskracht, juiste mentaliteit en discipline en het voetballend talent. Uiteindelijk kan je wel talent hebben, maar je moet dat nog altijd zelf uitpakken. Je kunt er iets mee doen, maar ook niets. Aan mij om mezelf te laten zien.” Het vertrek naar België vindt sowieso pas aan het eind van het seizoen plaats. “Ik wil eerst mijn havo-diploma behalen”, aldus Mercan.

Jordi Smit

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie