Afbeelding
Eric van Lieshout

Ook gemeenteraad Haarlemmermeer bezorgd over politiesterkte

4 februari 2020 om 13:10 Overig

HAARLEMMERMEER Ook de gemeenteraad maakt zich zorgen over de slinkende capaciteit van de politie in Haarlemmermeer. Dat bleek vorige week tijdens een debat in de raad over veiligheid.

Zoals al eerder gemeld zijn er voor de alledaagse politietaken minder mensen beschikbaar, omdat een deel van de capaciteit wordt gebruikt om rechters, officieren van justitie en advocaten te bewaken die voor een belangrijk deel in deze regio wonen. Burgemeester Marianne Schuurmans heeft steeds aangegeven dat er wel geld is om meer politiemensen aan te stellen, maar dat die nieuwe krachten eerst moeten worden opgeleid.

De burgemeester heeft de zorgen over de capaciteit voortdurend overgebracht aan de verantwoordelijke ministers in Den Haag. In de gemeenteraad werd vorige week de wens geopperd om met een motie te benadrukken dat de politiesterkte op niveau blijft. Burgemeester Schuurmans juichte dat signaal van de politiek alleen maar toe.

GroenLinks-raadslid Wim Jansen zei dat de lijst met taken die de politie niet meer kan uitvoeren inmiddels langer is dan die de politie nog wel kan doen. Burgemeester Schuurmans bestreed dat.

Zij benadrukte dat de politie in principe nog alles kan doen wat nodig is. Alleen zullen agenten wat minder vaak in de woonwijken te zien zijn en worden zaken met een lage prioriteit misschien minder snel opgepakt. Schuurmans zei dat inwoners er in feite nog weinig van merken dat er minder agenten beschikbaar is. Volgens haar komt dat doordat er roofbouw wordt gepleegd op het korps. Dat kan echter niet al te lang duren, aldus de burgemeester.

Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH stelde dat er speciale teams bij Defensie zijn die ook heel goed mensen kunnen bewaken. Volgens hem kunnen militairen de politie ontlasten. De burgemeester vond dat de uitvoering van deze taak maar aan Den Haag moet worden overgelaten.

De discussie ging daarnaast vooral over het geweld onder jongeren. Onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water zei dat samen met de schoolbesturen wordt gestreefd om zogeheten wapenvrije scholen in te voeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie