Afbeelding
Joop Touw

Verhogen raadsvergoeding leidt tot grimmig debatje in Hoofddorp

3 februari 2020 om 15:27 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel om de vergoeding voor raads- en commissieleden te verhogen met een bedrag voor pensioenopbouw en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De VVD was tegen.

Voorafgaand aan de stemming ontstond een grimmig debatje, waarbij VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten voorstelde om de verhoging voor pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheid te schrappen. Volgens haar krijgen raadsleden voor een halve baan zo'n 2.000 euro bruto vergoeding per maand en is dat meer dan modaal en meer dan agenten en verpleegkundigen verdienen die zich ook inzetten voor de samenleving.

Van Straten had het voorstel graag in het openbaar willen bespreken, maar dat was eerder niet gelukt. Nu gebeurde het vorige week alsnog. Het voorstel van de VVD viel bij andere fracties niet in goede aarde.

Sommige fracties, waaronder die van de HAP en Forza!, vonden het niet kunnen dat Van Straten openlijk over geldbedragen sprak. Volgens burgemeester Marianne Schuurmans was die kritiek onterecht, omdat salarissen en vergoedingen bij de overheid altijd openbaar zijn.

Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH stelde dat de VVD raadsleden als graaiers neerzette en dat vond hij erg kwalijk. Je hebt nu eenmaal rijke raadsleden en raadsleden die hun vergoeding goed kunnen gebruiken. Beusenberg hoort zelf bij de tweede categorie.

Forza!-raadslid Michel van Dijk verbaasde zich over de opstelling van de VVD. “Een partij die voor veel geld het kunstwerk Ida en tonnen wil bij passen bij het honkbalstadion wil nu ineens op de kleintjes letten.” Volgens Van Dijk kunnen raadsleden die hun vergoeding niet nodig hebben het geld ook aan een goed doel geven.
Beryl van Straten zei dat haar fractie dat zal overwegen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie