Birgitte en Karin:
Birgitte en Karin: "Het wordt een onvergetelijk fietsavontuur." Trudy Witteman

Voorbereidingen BiketoBuild 2021 begonnen: fietsen door Oeganda

5 februari 2020 om 13:07 Overig

HAARLEMMERMEER Niet veel mensen zullen het op hun lijstje hebben staan: fietsen door Oeganda. Maar het gaat gebeuren. "Voor de deelnemers wordt het een onvergetelijke trip in velerlei opzichten", beloven de initiatiefnemers Birgitte Dinklo en Karin Gravemaker namens Habitat for Humanity.

Beide gedreven vrijwilligers wonen hier, maar een groot deel van hun hart ligt op plekken in de wereld waar mensen het een stuk minder goed hebben dan in ons kleine land aan de Noordzee. Plekken waar Habitat mensen letterlijk een dak boven hun hoofd geeft door samen met hen huizen te bouwen en ze een toekomst geeft. Zo ook in Oeganda waar Habitat een aantal projecten heeft en waar de deelnemers aan de sportieve uitdaging onderweg kennis mee zullen maken. Het fietsavontuur heeft de naam BiketoBuild 2021 meegekregen. Fietsen om te kunnen bouwen. Van de deelnemers wordt een donatie gevraagd.

Het fietsavontuur van ongeveer 350 kilometer is een combinatie van fysieke inspanning en mentale uitdaging 

De trip vindt plaats van 18 tot en met 28 maart 2021. Over ruim een jaar dus, maar voordat de maximaal twintig deelnemers op het (eigen) zadel stappen moet er nog heel veel gebeuren. Na de vraag wat ze kunnen verwachten gaan Birgitte en Karin er eens goed voor zitten. Ze nemen een slok van hun thee en vertellen met groot enthousiasme: "In die periode wordt vijf dagen stevig getrapt op mountainbikes via een indrukwekkende route in West-Oeganda over voornamelijk zandwegen en flinke heuvels. Het fietsavontuur van ongeveer 350 kilometer is een combinatie van fysieke inspanning en mentale uitdaging. Ook al doordat er flink wat hoogtemeters gemaakt moeten worden tot het hoogste punt van 2.500 meter. Dat vraagt het nodige van een lichaam dat gewend is onder zeeniveau te functioneren." De deelnemers staan er niet alleen voor, zegt het tweetal ter geruststelling. "Om goed getraind aan de start te kunnen verschijnen houdt Habitat MTB-clinics en onderweg staan mensen met ervaring de deelnemers met raad en daad bij." Onder hen Birgitte en Karin zelf die de nodige bouwreizen hebben gemaakt en dus ervaringsdeskundigen genoemd kunnen worden.

Oeganda ligt op de evenaar en wordt vanwege de prachtige natuur wel 'de parel van Afrika' genoemd. Na het schrikbewind van dictator Idi Amin en oorlogen is het land nu veilig en stabiel en heeft een groeiende economie. De pedaleurs komen door nationale parken waar ze olifanten, impala's en zebra's bijna kunnen aanraken én ze fietsen door de natuurlijke habitat van de berggorilla's. Met een beetje geluk kunnen deze imposante dieren worden gespot, belooft Karin. "Het is fietsen in een compleet andere wereld."

Voor iedere deelnemer mag er dan een mountainbike klaar staan, het is zeker niet de bedoeling er een wedstrijd van te maken, legt Birgitte uit. "Het contact met de mensen in de dorpjes is ook heel belangrijk. Een potje voetbal met kinderen zou zo maar kunnen."

Op donderdag 13 februari is op het kantoor van Habitat in Amsterdam een informatie-avond. Voor meer: www.habitat.nl/biketobuild-2021. Mailen naar Birgitte (birdink@yahoo.com) kan ook.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie