Afbeelding
Ton Dijkstra

College Haarlemmermeer wil compleet nieuw raadhuis

5 februari 2020 om 09:46 Politiek

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders wil het huidige raadhuis volledig laten slopen om plaats te maken voor nieuwbouw. Dat hebben de wethouders Jurgen Nobel (VVD) en Mieke Booij (PvdA) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse persgesprek.

Het nieuwbouwplan staat haaks op eerdere plannen om het voorste deel van het raadhuis te renoveren en het achterste deel te slopen. Elders in het centrum zou dan een speciaal werkgebouw voor ambtenaren moeten komen dat zou worden gehuurd. In de jongste plannen is dat idee van de baan.

De koerswijziging is ingegeven door de zoektocht van het college om komende jaren geld te besparen. Dat is nodig, omdat op langere termijn een tekort wordt verwacht op de gemeentebegroting. Dat tekort kan oplopen tot meer dan 5 miljoen euro.

Wethouder Nobel zei dat een compleet nieuw raadhuis op jaarbasis 1 miljoen euro kan besparen. Het is wel de bedoeling dat de voorzijde van het huidige raadhuis in de nieuwbouw terugkomt. Sommigen hebben er op gewezen dat het gebouw, dat uit de jaren tachtig van de vorige eeuw stamt, cultuurhistorische waarde heeft. B en W willen die waarde niet verloren laten gaan.

Behalve op de plannen voor het raadhuis wil het college ook geld besparen op de dienstverlening en door doelmatiger te gaan werken. Wat de dienstverlening aan de inwoners en ondernemers betreft is het de bedoeling dat de digitalisering wordt uitgebreid. Dat levert uiteindelijk geld op.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad uit nog meer mogelijkheden kan kiezen waarmee geld kan worden bespaard. Wethouder Nobel van Financiën heeft dat vorig jaar aan de raad toegezegd toen bleek dat de financiële toekomst van de gemeente wat minder rooskleurig was dan gedacht.

Wethouder Booij gaat de gewijzigde plannen voor het raadhuis nu verder uitwerken en gaat die later dit jaar naar de gemeenteraad sturen. Dat geldt voor de plannen voor het nieuwe centrum van Hoofddorp, die door de koerswijziging ook dienen te worden aangepast.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie