Afbeelding
eric hoenson

Veel huishoudens met forse schulden in Haarlemmermeer

7 februari 2020 om 12:33 Overig

HAARLEMMERMEER Haarlemmermeer telt in totaal 2630 huishoudens met problematische schulden. Het gaat om een totaalbedrag van bijna 6.7 miljoen euro. Dat is gemiddeld meer dan 2500 euro per huishouden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord op schriftelijke vragen van de HAP.

Fractievoorzitter Johan Rip van de HAP had de vragen gesteld naar aanleiding van een initiatief van de gemeente Arnhem om de schulden van enkele honderden inwoners in één klap kwijt te schelden. Dat kost Arnhem zo'n 2.3 miljoen euro.

Johan Rip vroeg zich af of in Haarlemmermeer ook niet zo'n regeling mogelijk is, omdat sommige mensen hun schulden alleen maar zien oplopen. Het college voelt echter niet voor dat idee. Volgens B en W zijn er al meerdere maatregelen om schulden van inwoners niet extreem te laten oplopen.

De gemeente krijgt geregeld signalen dat inwoners een forse betalingsachterstand hebben, bijvoorbeeld voor de huur of de zorgpremies. De gemeente gaat dan in gesprek met deze mensen om te kijken of er hulp nodig is en wat de betrokkene kan aflossen.

In sommige gevallen kan de gemeente een schuld ook kwijtschelden. Dat gebeurt met name als een inwoner zijn of haar schulden al jarenlang heeft afgelost en er alsnog een torenhoge schuld resteert. Het college wijst er ook op dat huishoudens met een minimuminkomen vrijgesteld kunnen worden van gemeentelijke belastingen zoals de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie