Er zijn al eerder plannen gepresenteerd voor de biomassacentrale.
Er zijn al eerder plannen gepresenteerd voor de biomassacentrale. Trudy Witteman

Voorlopig geen biomassacentrale op De Nieuwe Liede

7 februari 2020 om 12:42 Natuur en milieu

VIJFHUIZEN Op bedrijventerrein De Nieuwe Liede in Vijfhuizen wordt op dit moment gebouwd maar dat gaat niet om een biomassacentrale. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord op schriftelijke vragen van de fractie van GroenLinks. Het college zegt dat de plannen voor een biomassacentrale 'on hold' zijn gezet vanwege de stikstofcrisis.

GroenLinks stelde vorige maand vragen, omdat er volop bouwactiviteiten zijn op De Nieuwe Liede. De fractie vroeg zich af of het de biomassacentrale betrof. Dat blijkt niet het geval. Er wordt op het terrein een distributiecentrum gebouwd voor pakketbezorger DPD.

De plannen van het bedrijf Polderwarmte om op De Nieuwe Liede een biomassacentrale te bouwen kwamen vorig voorjaar als donderslag bij heldere hemel. Omwonenden voelden zich overvallen en ook in de gemeenteraad werden kritische vragen gesteld.

Het project bleek binnen het huidige bestemmingsplan te passen en een aanvraag voor een omgevingsvergunning is inmiddels gehonoreerd. Dat betekent niet dat Polderwarmte morgen kan beginnen met de bouw, zo staat in de antwoorden op de raadsvragen.

Het bedrijf heeft namelijk een natuurvergunning aangevraagd bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Die vergunning is echter geweigerd, omdat de verwachting is dat de nieuwe centrale te veel stikstof uitstoot. Het wachten is op een richtlijn van het kabinet hoe met die crisis kan worden omgegaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie