Afbeelding
Archief | pixabay

Bewoners Haarlemmermeer maken zich niet druk om het coronavirus

8 februari 2020 om 19:06 Overig

HAARLEMMERMEER De inwoners van Haarlemmermeer lijken zich niet druk te maken over het coronavirus dat de wereld in de greep houdt. Op de meeste huisartsenpraktijken komen slechts sporadisch vragen over de uit China afkomstige ziekte.

Huisarts Gijs Dirkzwager uit Hoofddorp merkt bijvoorbeeld nog weinig van hectiek vanwege corona. "Het is hier wel wat drukker omdat de griep dit jaar later is. De afgelopen twee weken hebben zich ongeveer vijf mensen gemeld met vragen over het virus. Vooral mensen die op Schiphol werken en griepverschijnselen hebben."

De arts heeft van de overheid instructies ontvangen wat te doen bij een verdacht geval. "Het liefst komen we op huisbezoek. Als iemand al hier is, dan moet de wachtkamer worden ontruimd en gereinigd. Via de GGD moet er een sneltest komen, die hebben we hier niet liggen ."

Dirkzwager vindt het moeilijk te antwoorden of de impact van het virus wordt overdreven. "Getalsmatig gaat het wereldwijd om weinig mensen, ook het percentage doden is laag. Aan de andere kant praat je over een nieuwe kwaal waar we machteloos tegenover staan. Extra lastig is dat slachtoffers lang doorlopen zonder te weten ziek en besmet te zijn. En het kan nog maanden duren voordat er een vaccinatie is."Ze hadden in een vliegtuig gezeten met Chinezen

Bij de gebelde andere huisartsenpraktijken in Haarlemmermeer is men korter van stof. Bij Baars in Nieuw-Vennep is welgeteld één vraag gekomen. Huisartsenpraktijk Badhoevedorp: een stuk of tien. Bij Huisartsenpraktijk R W Elfrink in Vijfhuizen zijn er aan de balie 'nog niet heel veel vragen geweest'. Een verzoek aan de huisarts om commentaar te geven wordt doorgeven, maar een reactie blijft uit.

Bij Huisartsenpraktijk Rijsenhout zijn er twee mensen gekomen met vragen over het virus. "Ze hadden in een vliegtuig gezeten met Chinezen, ze wilden weten wat ze moesten doen," laat een medewerkster weten. Geen van de huisartsen daar heeft tijd om commentaar te geven.

Medisch centrum Zwanenburg reageert na een telefoontje en de gevraagde mail helemaal niet.

Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie