Trump is een president die goede beslissingen durft te nemen, aldus de ambassadeur.
Trump is een president die goede beslissingen durft te nemen, aldus de ambassadeur. Frits Verhagen

Ambassadeur Pete Hoekstra welkome gast in Hoofddorp: 'America first, Holland two'

11 februari 2020 om 09:54 Politiek

HOOFDDORP Een prominente gast maandagavond in de Burgerzaal van het raadhuis in Hoofddorp. Ambassadeur Pete Hoekstra van de Verenigde Staten bracht veel belangstellenden op de been. Iedereen mocht vragen wat ie wilde. Zo ontstond er een bonte avond met een grote verscheidenheid aan vragen.

Het ging allemaal om een town hall meeting, een traditie in Amerika waarbij politici en burgers elkaar in ongedwongen sfeer ontmoeten. Haarlemmermeer had maandag de Nederlandse primeur. Het initiatief kwam van VVD-Tweede-Kamerlid Sven Koopmans, die de bijeenkomst leidde. Koopmans is eerste woordvoerder buitenlandse zaken voor de VVD en kent ambassadeur Hoekstra ook uit zijn vorige functie. De VVD'er was jarenlang diplomaat en onderhandelaar bij de Verenigde Naties.

Pete Hoekstra hield de humor erin. "America first and Holland second", zo greep hij terug op de WK-finale voor voetbalvrouwen vorig jaar zomer. Maar die rangorde is wat mister ambassador betreft ook van toepassing op de economische groei. Want Hoekstra was er wat trots op dat de economie van de USA weer flink in de lift zit.

De voertaal van de bijeenkomst was Engels. Presentator Koopmans benadrukte dat mensen ook in het Nederlands vragen mochten stellen, maar iedereen stelde haar of zijn vraag in het beste Engels. Pete Hoekstra schepte er zichtbaar genoegen in om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Op de stoelen rondom hem vooral veel raadsleden, wethouders, ondernemers maar ook gewone burgers en natuurlijk burgemeester en gastvrouw Marianne Schuurmans.

De vragen gingen over de jarenlange banden tussen Nederland en de USA, de wereldwijde cyberoorlog en natuurlijk de veelbesproken president Donald Trump. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! liet Hoekstra weten een aanhanger te zijn van de Trump-regering. De overwegend linkse media in Nederland zouden een verkeerd beeld neerzetten van de president.

Trump is een president die goede beslissingen durft te nemen

Pete Hoekstra had ook veel lovende woorden voor zijn president. Trump is niet alleen succesvol op economisch gebied, maar maakt ook de juiste keuzes in de crises met Noord-Korea en Iran. Eindelijk een president die goede beslissingen durft te nemen, aldus de ambassadeur. Hoekstra gaf wel toe dat hij af en toe zijn wenkbrauwen fronst als zijn president weer eens een scherpe tweet de wereld in slingert.

Ondernemer Rick Claus deed een dringend beroep op de gast om het gemeentebestuur op te dragen museum De Cruquius financieel te steunen. Dat museum heeft grote tekorten. Hoekstra liet zich echter niet verleiden om zich te mengen in lokale kwesties. Met een grap loste hij de kwestie op om zich vervolgens weer vrolijk op een wereldprobleem te storten.

Gastvrouw Schuurmans nodigde de ambassadeur uit om samen met zijn vrouw een keer naar museum De Cruquius te komen, die het echtpaar al in het klein in Madurodam heeft gezien. Daarna was het tijd voor informele gesprekken onder het genot van een Nederlands biertje en oerHollandse bitterballen.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie