Burgemeester Marianne Schuurmans, hier op archief,
Burgemeester Marianne Schuurmans, hier op archief, Jan Aukus

Te snelle burgemeester Schuurmans maakt excuses aan gemeenteraad

14 februari 2020 om 11:16 Politiek

HAARLEMMERMEER Burgemeester Marianne Schuurmans heeft donderdag tijdens de raadsvergadering namens het college excuses aangeboden aan de gemeenteraad. Reden is dat een besluit over nieuwbouw van het raadhuis te snel naar de pers is gestuurd.

De afspraak is dat de gemeenteraad de besluiten uit de collegevergadering een uur eerder krijgt dan vertegenwoordigers van de regionale en lokale pers. In dit geval was dat anders gelopen. Volgens burgemeester Schuurmans waren de stukken om vier over vier 's middags naar de raad gestuurd en werd om kwart over vier het journaille op de hoogte gesteld. Daar zat dus geen uur tussen.

Deze handelswijze kan niet

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! maakte daar bezwaar tegen. Volgens hem is hij al om vijf over vier door een journalist gebeld over één van de besluiten. Dat ging om het voornemen van het college om geld te besparen op de nieuwbouw van het raadhuis.

Een compleet nieuw raadhuis zou goedkoper uitpakken dan een deel van het bestaande gemeentehuis renoveren. Het is één van de voorstellen van het college om te bezuinigen. Dat is nodig, omdat er op langere termijn tekorten worden verwacht op de begroting.

Paul Meijer vond de handelwijze van het college niet kunnen. Burgemeester Schuurmans bood dus haar excuses aan en ze ging door het stof. Volgens haar is het misgegaan, omdat het wekelijkse persgesprek door dringende afspraken van collegeleden een uur werd vervroegd, Schuurmans vond een en ander niet zorgvuldig en zegde toe te onderzoeken hoe herhaling kan worden voorkomen.

CDA-fractievoorzitter Herman Koning vond alle ophef een beetje overdreven. Het gaat meestal goed en nu is het een keer fout gegaan, maar de CDA'er vond het niet nodig om daarom meteen maar een nummer op te voeren. VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten sloot zich daar bij aan. “In 99,9 procent van de gevallen gaat het prima.”

Er is meer aan de hand

Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks vond dat er meer aan de hand is. Zij zei dat in de media de indruk is gewekt dat het college een besluit van de gemeenteraad terzijde heeft geschoven. Dat is dan volgens haar niet zomaar een collegebesluit.

Ook D66-fractievoorzitter Joost Koomen vond de reacties van CDA en VVD wel erg laconiek. “Dit lijkt op een koerswijziging. Het gaat dan ook om de vraag hoe je als college omgaat met de raad.”

PvdA-fractievoorzitter Willem Klijn vond dat er meer tijd moet zitten tussen het sturen van stukken naar de raad en het informeren van de pers.

Burgemeester Schuurmans benadrukte dat de raad nog uitvoerig de gelegenheid krijgt om zich uit te spreken over de plannen voor het nieuwe raadhuis. Later dit jaar krijgt de gemeenteraad een uitgewerkt plan voorgelegd, hopelijk dit keer wel ruim voordat de media worden ingelicht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie