Geparkeerde auto's op een bedrijventerrein in Hoofddorp.
Geparkeerde auto's op een bedrijventerrein in Hoofddorp. Eric Hoenson

Burgemeester Marianne Schuurmans: vermijd valetparking

15 februari 2020 om 09:39 Overig

HOOFDDORP "Neem het openbaar vervoer, laat je wegbrengen door familie of vrienden of parkeer je auto zelf op lang parkeren en ga met de shuttle naar de vertrekhal." Deze dringende oproep doet de Haarlemmermeerse burgemeester Marianne Schuurmans aan de vooravond van het valetparkingseizoen.

Vorig jaar ging het in een aantal gevallen stevig mis met valet parking, waarbij particulieren hun auto bij de vertrekhal van Schiphol afgeven en hem daar ook weer terugkrijgen. Ondertussen staat hun vervoersmiddel veilig op een parkeerterrein in de buurt. Van het vertrouwen werd soms fors misbruik gemaakt. De auto werd langs de openbare weg geparkeerd, op verboden plaatsen en soms werd er flink mee gereden. Eigenaars bleven soms zitten met schade en boetes. Ook kwam het voor dat de klant niet werd opgehaald wanneer hij uit z'n vliegtuig was gestapt.

Vorig jaar verdween zelfs een eigenaar van een valet parkingbedrijf met de noorderzon.

Met het voorjaar in aantocht geeft Schuurmans enkele belangrijke tips. "Er zit veel kaf tussen het koren op het gebied van valet parking," stelt de burgemeester. "Er zijn bedrijven die hun afspraken niet nakomen, die honderden kilometers met de auto's rijden of ernstige schade aan auto's veroorzaken, soms zelfs doelbewust. In september vorig jaar verdween zelfs een eigenaar van een valet parkingbedrijf met de noorderzon. Mensen die net terugkomen van vakantie staan zo voor een bijzonder onaangename verrassing. Ik merk dat hiervoor niet genoeg gewaarschuwd kan worden. En daarom wil ik iedereen op het hart drukken om goed op te letten met wie je in zee gaat."                

"Het beste is om, als dat kan, gebruik te maken van een van de vele alternatieven die er zijn voor valet parking. Reizigers die toch overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten: allereerst: als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, ís het waarschijnlijk ook te goed om waar te zijn. Parkeren op en rond Schiphol is niet goedkoop."

Ze komt met een lading aanbevelingen: "Neem de kilometerstand én benzinestand op, voordat je de auto inlevert. Maak hier foto's van; fotografeer de auto vooraf én bij het ophalen, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is; teken niets voor akkoord vóórdat je de auto van binnen én buiten hebt gecontroleerd; vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt; controleer de voorwaarden van het bedrijf voordat u het contract tekent. Lees de kleine lettertjes en de algemene voorwaarden."

Verder: "Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt? Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd? Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld?"

Tenslotte: "Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels. Google het bedrijf en lees de reviews."

Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie