Afbeelding
Gemeente Haarlemmermeer

Gemeenteraad is klaar met plannen Park21

16 februari 2020 om 14:41 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad vindt de ontwikkeling van Park21, het groengebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, veel te lang duren. Meerdere fracties willen daarom dat er wordt 'herijkt', oftewel dat de plannen worden gewijzigd in minder grootschalig. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad.

Voorzitter Ton van Schie van landbouworganisatie LTO Noord deed voorafgaand aan de politieke discussie een dringend beroep op de raad om nou eindelijk eens beslissingen te nemen. Volgens hem is het voor de agrarische ondernemers in het gebied lastig om te ondernemen, omdat er al zo lang onzekerheid is over de toekomst.

Haarlemmermeer moet volgens Van Schie een voorbeeld nemen aan Aalsmeer waar in recordtijd een begin is gemaakt met de bouw van Blooming Holland. In Haarlemmermeer vooralsnog helemaal niks. Het wachten is op de uitkomst van een milieueffectrapportage (MER) en het maken van een bestemmingsplan.

Tot die tijd kunnen er hoogstens bomen worden geplant. Daar komt bij dat de plannen voor themapark Holland World, door GroenLinks gekscherend tot Amsterdam Disney omgedoopt, voorlopig in de ijskast zijn beland. De verwachting is dat de topattractie zoveel verkeer zal aantrekken dat het simpelweg onmogelijk is om Holland World op deze locatie te vestigen.

Ook een groot evenemententerrein staat op losse schroeven. Het college heeft kort geleden aangegeven voorlopig geen extra evenementen meer te willen, omdat er nu a een tekort is aan politieagenten om een en ander te begeleiden.

De meeste fracties in de raad vroegen zich daarom donderdag openlijk af of de ooit zo ambitieuze plannen voor Park21 nog wel haalbaar zijn. VVD-raadslid Mark Achterbergh stelde daarnaast dat het themapark Holland World volgens hem wel erg snel is afgeserveerd door het college. Hij vroeg zich af of het college nog wel een grote attractie wil.

Ook HAP-raadslid Nikkie Elfers was somber. De rek is er volgens haar uit. Inwoners en agrarische ondernemers willen wel eens zekerheid. CDA-fractievoorzitter Herman Koning zei dat het niet anders kan dan dat de huidige plannen voor Park21 moeten worden bijgesteld. Andere fracties hadden vergelijkbare standpunten.

Wethouder Mariëtte Sedee toonde begrip voor de zorgelijke geluiden in de raad. Zij riep de fracties echter op te wachten met beslissingen nemen totdat het milieuonderzoek klaar is. De discussie over de toekomst van het gebied wordt om die reden later dit jaar voortgezet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie