Afbeelding
Mariëlle Tukker

De Waterwolf blijft zorgenkindje Haarlemmermeer

17 februari 2020 om 14:12 Politiek

HAARLEMMERMEER Het gemeentelijk onderhoudsbedrijf De Waterwolf blijft een zorgenkindje van de gemeente Haarlemmermeer. De gemeenteraad hield vorige week een debat over hoe een en ander kan worden verbeterd.

Het gaat al een tijd lang niet goed met De Waterwolf. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders een extern onderzoek laten uitvoeren. De conclusies zijn glashelder. De financiële resultaten vallen tegen, de aansturing vanuit de gemeente is onvoldoende en het werk dat wordt uitgevoerd is ook nog eens onder maats.

Het college denkt dat dit mede wordt veroorzaakt omdat er bij De Waterwolf zoveel mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gemiddeld is dat landelijk twee tot vijf procent, maar bij De Waterwolf is dat meer dan 20 procent. Al die mensen hebben extra begeleiding nodig en dat drukt op het bedrijfsresultaat.

B en W hebben daarom voorgesteld om het percentage terug te brengen naar de marktconforme twee tot vijf procent. Veel raadsfracties zijn daar voor, maar sommige partijen vragen zich af of de meest kwetsbare werknemers hier niet de dupe van worden. Wethouder Mieke Booij verzekerde tijdens het debat dat niemand zal worden ontslagen. Voor deze categorie werknemers is volgens haar ook plek bij de sociale werkvoorziening AM Match.

D66-raadslid Charlotte van der Meij vond dat de beschuldigende vinger van alle problemen te veel in de richting van De Waterwolf zelf wordt gewezen. Bij het onderhoudsbedrijf, dat honderd procent eigendom is van de gemeente, zou weinig oké zijn. Maar de gemeente moet vooral de hand in eigen boezem steken, zo meende Van der Meij. De tekortkomingen komen vooral voor rekening van de gemeente, aldus het raadslid.

Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van SRH greep terug op de fraudezaak bij De Waterwolf, die nog steeds in hoger beroep onder de rechter is. Wethouder Booij vond dat hij niet naar het verleden moet kijken maar juist naar de toekomst.

De wethouder zei dat de situatie bij het bedrijf haar aan het hart gaat. Het college wil met een andere aanpak proberen de bedrijfsvoering te verbeteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie