Afbeelding
Ton Dijkstra

Boomstompjes Geniedijk dienen vleermuizen

19 februari 2020 om 12:58 Natuur en milieu

HOOFDDORP Een vreemd gezicht op de Geniedijk. Tussen de gekapte bomen is een verdwaalde stam blijven staan. Soms met zijtak er aan. Navraag bij de gemeente maakt duidelijk dat dit is gedaan voor de vleermuizen die er in leven, of de bomen gebruiken voor navigatie. De bomen zijn gekapt vanwege het gevaar om om te waaien.

Bioloog Franke van der Laan uit Hoofddorp is het deels eens met de actie van groenbeheer. "Maar het bomenplan is niet slim. Hier had niet op deze manier gekapt hoeven te worden. Er zijn ongeveer tien stammen blijven staan, dat lijkt me aan de krappe kant."

Hoeveel vleermuizen er in Haarlemmermeer leven, kan Franke moeilijk aangeven. Een paar honderd schat ik in, verdeeld over ongeveer zes soorten. De populatie staat onder druk vanwege de afnemende biodiversiteit in ons gebied. Er moeten meer bloemen komen, wat voor meer insecten zorgt en weer voor meer voedsel voor vleermuizen. Ook de teruggang van het aantal oude boerderijen werkt averechts, evenals het toenemend gebruik van spouwmuren bij nieuwbouw."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie