Een flexwoning wordt geplaatst
Een flexwoning wordt geplaatst Startblock

Flexwoningen voor vluchtelingen Haarlemmermeer

20 februari 2020 om 08:57 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer is van plan om vluchtelingen met een verblijfsvergunning, statushouders genoemd, tijdelijk in zogenoemde flexwoningen onder te brengen. Na een tijdelijk huurcontract komen de statushouders na twee jaar alsnog in aanmerking voor een reguliere huurwoning. Het college van burgemeester en wethouders heeft die doorstroomregeling vastgesteld en naar de gemeenteraad gestuurd.

Vluchtelingen krijgen sinds kort geen voorrang meer bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Een meerderheid van de raad wilde die voorkeursbehandeling opheffen, omdat veel mensen jarenlang moeten wachten op een huurwoning.

Het college stelt echter dat de rijksoverheid de gemeente opdraagt om statushouders te huisvesten. Als Haarlemmermeer dat niet naar behoren doet, neemt de provincie Noord-Holland die taak over en zijn de kosten voor de gemeente.

Om de huurmarkt niet te veel te belasten, wordt nu gekozen voor flexwoningen. Daar kunnen bijvoorbeeld ook statushouders samen worden ondergebracht. Dat gaat om een periode van twee jaar. In die tijd kan de gemeente welke huurwoning uiteindelijk geschikt is voor een vluchteling die mogelijk ook wordt herenigd met zijn of haar gezin.

Na twee jaar kan de gemeente via bemiddeling snel aan woonruimte komen voor statushouders die vertrekken uit een flexwoning.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie