684730_13dr tennisjeugd kick off1.jpg
684730_13dr tennisjeugd kick off1.jpg archief

Tennisclubs Haarlemmermeer vechten om gunst jeugd

20 februari 2020 om 18:47 Tennis

HAARLEMMERMEER Tennis, vele jaren lang een sport waarvoor de jeugd in de rij stond, lijkt behoorlijk uit beeld. Er verschenen zelfs berichten in de pers dat bij sommige tennisclubs de gemiddelde leeftijd van de leden rond de 55 jaar ligt. Dat was zo'n 20 jaar geleden wel anders. 7 jaar en op voetbal? Hoezo? Met tennis scoorde je veel beter bij je vriendjes! Vrijwel elke tennisvereniging werkte met wachtlijsten. En hoe zit dat nu, bij de basisschooljeugd in de polder? Is het 'Game Over?

VERGRIJZING "Game over? Niet bij Lucky Strike", zegt Frank van der Starre, sinds drie jaar voorzitter van deze tennisclub in Zwanenburg. "We zijn een bloeiende vereniging, onze club viert dit jaar het 70-jarig bestaan. Ja, daar gaan we zeker een feestje aan koppelen. Onze leden verdienen dat." Hij voegt er echter onmiddellijk aan toe dat de afdeling jeugdtennis wel wat vers bloed kan gebruiken. "Het beeld is per jaar sterk wisselend. Zo kregen we er vorig jaar zo'n 25 jeugdleden bij. Dit jaar hebben er weer een aantal opgezegd, allemaal om begrijpelijke redenen. Zo gaat dat nu eenmaal."

Hij stelt dat het in Zwanenburg sowieso niet makkelijk is om jeugd aan een club te binden. "Ons dorp vergrijst. Hadden we vroeger zes basisscholen, nu zijn er nog maar drie. Nieuwe woonwijken? Er mag niet meer gebouwd worden. In welke vijver moet je dan nog vissen? Niet dat we ons laten ontmoedigen, hoor. Er zijn volop plannen om de jeugd met tennis te laten kennismaken. We leggen contact met de basisscholen, we werken nauw samen met een tennisschool, tijdens de Zwanenburgse feestweek komt er speciale aandacht voor jeugdtennis. En natuurlijk proberen we de jeugdleden die er al zijn in te zetten om hun vriendjes ook aan het tennissen te krijgen. Jeugdledenwerving is onze hoogste prioriteit."

Erg jammer, want deze mooie sport verdient veel fans

VOLOP WERVEN Rick Hoogland en Tim Wiers hebben samen tennisschool Hoogland-Wiers en verzorgen al negen jaar tennisles voor diverse regionale clubs. In Hoofddorp zijn zij als tennisschool verbonden aan tennisvereniging In den Boogaerd. "Een prachtige club", vertelt Rick, "maar wat de jeugdleden betreft: het loopt niet storm. Wij hebben er op het ogenblik zo'n 40. Bij andere verenigingen – TVH, Arnolduspark – is de situatie beter. We moeten dus flink aan de bel trekken en dat doen we ook. We benaderen scholen, we organiseren speciale schooltennisfeestjes, er komt een open dag. We doen er van alles aan om tennis op de kaart te zetten. Waarom de belangstelling terugloopt? We leven nu eenmaal in een andere tijd. Deden kinderen vroeger twee of drie sporten, nu mag je blij zijn als ze al op een sport zitten. En dat is dan niet tennis. Erg jammer, want deze mooie sport verdient veel fans. We zetten dan ook volop in op werving."

AANTREKKELIJK MAKEN Carina Eikenboom, voorzitter van de jeugdcommissie van tennisclub De Kikkers in Nieuw-Vennep, is positiever. "We hebben circa 1000 leden en het merendeel is seniorenlid. Maar onze jeugdafdeling mag zich laten zien. We zijn over het ledental helemaal niet ontevreden. Het kan natuurlijk altijd beter, maar bij De Kikkers zien we zeker geen flinke terugloop. 5 en 6 jarigen hebben we niet zoveel, want die zitten nog voor sport in een oriëntatiefase. Maar met de leeftijdsgroep van 7 tot 12 jaar doen De Kikkers het niet slecht. En dat willen we zo houden. Hoe? We zorgen voor een goed clubgevoel, we maken de sfeer op en rondom de velden aantrekkelijk en bieden veel extra's: toernooien, speciale evenementen, een tenniskamp. Best succesvol. Overigens, wanneer het tijd wordt voor de brugklas, zien we wel dat jongeren soms afhaken. Maar na hun eindexamen zien we ze vaak terug als seniorenlid. Eens een 'Kikker' altijd een 'Kikker', wie weet?"

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie