De kantine van Sportpark Spaarndam, die in de huidige plannen een nog nader te bepalen functie krijgt.
De kantine van Sportpark Spaarndam, die in de huidige plannen een nog nader te bepalen functie krijgt. Henk van Ommeren

Deadline voor subsidie van Schiphol nadert: De gemeente is aan zet in Spaarndam

25 februari 2020 om 08:56 Overig

Deadline voor subsidie van Schiphol nadert

Henk van Ommeren

SPAARNDAM Net als in Zwanenburg, is er voor Spaarndam een subsidie van de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) beschikbaar voor de verbetering van de leefomgeving. De voortgang van dit project stagneert door verschillende redenen, waardoor de deadline voor het kunnen benutten van de subsidie, angstig dicht bij komt.

De door Schiphol gehinderde dorpen in de omgeving konden in twee fasen een subsidie van SLS krijgen om de leefomgeving te verbeteren. Ook in Spaarndam ontstonden plannen, eerst in 2010 en later toen duidelijk werd dat er een twee subsidie fase kwam, in 2014. Deze plannen richten zich op de verbetering van het dorpscentrum en het centraliseren van de drie sportcomplexen in het dorp.

Toen bleek dat er een subsidie van 1,5 miljoen euro mogelijk was, ontstond er een discussie. De Dorpsraad wilde een groot deel van dit geld besteden aan het verbeteren van het Dorpscentrum, dit tegen de wens van de sportverenigingen. Bovendien was de inbreng van de gemeente noodzakelijk. Daar waar de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de plannen volop steunde, bleek na de fusie de gemeente Haarlemmermeer iets meer terughoudend. Dit alles veroorzaakte vertraging voordat men, met name in Spaarndam, tot overeenstemming kon komen.

Namens de drie betrokken sportverenigingen is de voorzitter van de Stichting Sportpark Spaarndam Bert Brals, de man die de kar trekt: “Als verenigingen zitten wij op één lijn. Door de herinrichting van de voetbal-, softbal- en hockeyvelden, en de verplaatsing van de tennisvelden, kunnen wij naar één centraal clubhuis. Voor de exploitatie en de inzet van vrijwilligers, een veel betere situatie. Daarbij zijn de verenigingen bereid om te investeren. Echter een deel zal moeten komen van de opbrengst van het terrein waar nu de tennisbanen liggen. Hier kan woningbouw gerealiseerd worden. Daar ligt een taak voor de gemeente. Ook moeten wij een garantie hebben voor een lening om te kunnen bouwen. Omdat de grond niet van ons is, hebben wij van de gemeente deze garantie nodig. SLS wil voor het einde van het jaar meer zekerheid. Wij hebben daarom opnieuw plannen bij de gemeente neergelegd, die daarover op redelijk korte termijn zal moeten beslissen. Als die er niet komt bestaat de kans dat de subsidie voor de sportparken verloren gaat. Alle plannen komen dan te vervallen, want zonder dit geld is het niet te realiseren.”

De druk ligt dus nu bij de gemeente. Na vragen aan de verantwoordelijk wethouder Mieke Booij, blijkt dat het college recent overleg heeft gehad met SLS over diverse projecten. Volgens een woordvoerder krijgen alle betrokken partijen binnenkort een brief van de gemeente. Vooruit lopend op deze brief wil de gemeente nog geen mededelingen doen. Het blijft dus spannend of het project nog doorgang kan vinden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie