Afbeelding
Renée Heijmans

GroenLinks Haarlemmermeer is teleurgesteld over negeren Schone Lucht Akkoord

28 februari 2020 om 08:11 Overig

HAARLEMMERMEER GroenLinks is teleurgesteld dat de gemeente het Schone Lucht Akkoord niet heeft ondertekend. 36 gemeenten en negen provincies werken hierin samen voor een permanente verbetering van de luchtkwaliteit.

Op vragen van GroenLinks stelt het college dat het belang van een gezonde leefomgeving wordt onderschreven, maar dat het ontwikkeling van een eigen gemeentelijke visie op luchtkwaliteit en volksgezondheid prioriteit heeft. Daarmee meent het college dat het onderwerp nu al de aandacht krijgt die het verdient. Daarnaast is het onduidelijk wat de consequenties zijn van deelname en is het voor het college niet helder wat de beïnvloedingsmogelijkheden zijn.

Fractievoorzitter van GroenLinks in de Haarlemmermeer, Maaike Ballieux: "Juist in deze regio, met Schiphol en diverse snelwegen, staat de luchtkwaliteit nu al onder druk. In ons land overlijden ongeveer 11.000 mensen per jaar vroegtijdig door de slechte luchtkwaliteit, en een veelvoud van dat aantal mensen heeft dankzij de luchtkwaliteit gezondheidsproblemen. De antwoorden op onze vragen maken voor GroenLinks Haarlemmermeer duidelijk waar de prioriteit van dit college zit: bij de economische belangen, en niet bij de gezondheid van onze inwoners."

Ballieux betreurt dat de Haarlemmermeer niet aansluit bij deze alliantie. "Aansluiting had ongetwijfeld inspiratie opgeleverd voor de visie die nu ontwikkeld wordt. Bovendien stelt het Rijk ook geld ter beschikking." Dat er gevolgen zijn voor zaken als mobiliteit en woningbouw lijkt Ballieux niet te vermijden. "Dat betekent alleen volstrekt niet dat we ons niet meer kunnen verplaatsen of dat we geen woningen meer kunnen bouwen, maar dat we ándere, gezondere keuzes maken." GroenLinks betreurt het dat de gemeente zich nu niet aansluit. "Maar we zullen ons hiervoor blijven inzetten."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie