Monique Bekker: 'Je kunt de wind niet veranderen, wel de zeilen.
Monique Bekker: 'Je kunt de wind niet veranderen, wel de zeilen." Trudy Witteman

Anders omgaan met de grillen van het leven, BOP-advies biedt gerichte training

25 februari 2020 om 11:56 Maatschappelijk

BADHOEVEDORP Niet langer vechten tegen onoverkomelijke zaken omdat dit ten koste gaat van een waardevol leven. Wel met nieuw gedrag betere keuzes maken om veerkrachtiger in het leven te staan.

Dat is wat Monique Bekker mensen wil leren. Zij maakt daarbij gebruik van de beproefde ACT-methodiek hetgeen staat voor Acceptance en Commitment Therapy. Bekker is eigenaar van BOP-advies: Bekker Onderwijs- en Psychologisch Advies. Haar aanpak is verfrissend en vernieuwend te noemen. Bekker is NIP geregistreerd psycholoog, docent en opleider binnen onderwijs en zorg. Zij begeleidt onder andere mensen die vastlopen in werk of privéomstandigheden en helpt hen om 'lichter' in het leven en meer in het hier en nu te staan. Zij doet dit vanuit de visie dat je problemen in het leven niet kunt ontlopen maar er wel anders mee om kunt gaan. Monique Bekker heeft daar een mooie uitdrukking voor: 'Je kunt de wind niet veranderen, wel de zeilen.' Het altijd gelukkig zijn is hierin niet het hoogste doel, maar door anders in het leven te staan, voel je je vaker gelukkiger. "Weglopen voor negatieve gedachten en gevoelens heeft meestal geen zin. Ze halen je uiteindelijk toch in. Veel mensen vermijden te kijken naar de dingen die het leven moeilijk maken. Ze zoeken liever alternatieven zoals genotmiddelen, een volle agenda of gaan harder werken. Maar daar gaan de problemen niet mee weg, er komen er juist bij." Ze geeft een voorbeeld. "Je stelselmatig ziek melden op je werk omdat het daar niet lekker loopt is geen oplossing. Uiteindelijk helpt dat niet en krijg je het schuldgevoel over je ziekmelding. Beter is om in gesprek te gaan of uiteindelijk te gaan solliciteren."

Middels een kortdurende cursus leert Monique Bekker mensen hoe ze psychologisch flexibeler worden en veerkrachtiger kunnen omgaan met de grillen van het leven. "Ik bied ze een rugzakje met gereedschap aan. Vaardigheden die ze in bepaalde situaties kunnen toepassen. Niet weglopen voor moeilijkheden, maar juist de gevoelens en de gedachten die daar bij horen toelaten en vandaar uit de beste keuze maken met behulp van de aangereikte gereedschappen. Je leert weer dichter te staan bij wat je werkelijk belangrijk vindt in je leven." De ACT-methodiek die zich richt op het beïnvloeden van eigen gedrag wordt door eerdere deelnemers als succesvol ervaren. Zij vertellen dat zij betere, op waarden gerichte, keuzes maken en zich minder laten leiden door lastige gedachten en gevoelens.

De training bestaat uit vijf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur en een terugkombijeenkomst na ongeveer 5 weken. Ze vinden plaats in het gebouw van de BOSgroep, Akerdijk 235 in Badhoevedorp. Er zijn plannen om de cursus ook in Hoofddorp aan te bieden. Monique hoopt dat ook deelnemers uit Hoofddorp zich melden. Hoewel je ook in je eentje de training kunt volgen geeft Monique de voorkeur aan een groep. Deze bestaat uit maximaal vijf personen. "Een groepstraining kan spannend lijken, maar de meerwaarde is juist heel groot. Je vindt gelijkgestemden en je hoort ervaringen van anderen."

De eerstvolgende cursus start op maandagavond 9 maart. Wie zich eerst wil oriënteren kan een afspraak maken voor een gratis intake via 06-2458 2897. Zie ook www.bopadvies.nl.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie