Afbeelding
D66

Meer jongeren Haarlemmermeer voelen zich eenzaam

29 februari 2020 om 07:48 Mensen

HAARLEMMERMEER Meer dan de helft van alle jongeren tussen 8 en 27 jaar in Haarlemmermeer voelt zich wel eens eenzaam. Dat is aanzienlijk meer dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit het jeugdonderzoek van de gemeente Haarlemmermeer dat donderdag is gepresenteerd.

In 2015 is al eens een groot onderzoek gehouden naar de jeugd in Haarlemmermeer. Toen deden 6400 jongeren mee aan het onderzoek. Vier jaar later hebben 5500 jongeren meegedaan aan de enquête over allerlei zaken die de jeugd aangaan.

Alle jongens en meisjes tussen de 8 en 18 jaar hebben een uitnodiging gekregen om mee te doen. Bij de leeftijdscategorie tussen de 18 en 27 jaar is met een steekproef gewerkt. Ruim zeshonderd jongeren hebben zich aangemeld voor een verdiepend gesprek. De onderzoekers roemen de jongeren voor hun openhartigheid.

Het eerste dat opvalt bij de uitkomsten is dat de Haarlemmermeerse jeugd ouder is geworden dan in 2015. Dat komt vooral doordat er afgelopen jaren weinig nieuwe woningen worden gebouwd. Als de komende jaren er wel weer nieuwe woonwijken uit de grond verrijzen, is de verwachting dat het aantal jonge kinderen ook weer gestaag zal stijgen.

Een ander verschil is dat jongeren gezonder leven. Ze eten meer groente en fruit en nuttigen minder genotsmiddelen, zoals sigaretten en alcohol. Verder is de jeugd in Haarlemmermeer welvarender en hoger opgeleid dan leeftijdsgenoten elders in Nederland.

Die conclusies zijn positief, maar er zijn ook negatieve tendensen. Zo is het opmerkelijk dat meer dan de helft van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt. Bij het onderzoek in 2015 was dan nog een derde. Ook voelen meer jongeren zich onveiliger. Dat staat haaks op de realiteit, want de jeugdcriminaliteit is sinds 2015 juist gedaald. Een derde van de jongeren geeft aan zich vaak te vervelen.

Jongeren maken zich vandaag de dag vooral zorgen over klimaatverandering, onbetaalbare woningen en hun psychisch welzijn. Het gevolg van de krappe woningmarkt is dat jongeren steeds langer thuis blijven wonen.

Veel jongeren ervaren het als enorme druk om te moeten presteren, zo blijkt verder uit het onderzoek. Daardoor ontstaat er veel stress. Sociale media spelen een grote rol in het leven van de Haarlemmermeerse jeugd. Meer dan een derde van de jongeren geeft aan meer dan drie uur per dag actief te zijn op sociale media. De meesten zien dat als positief, sommigen juist negatief.

Volgens de onderzoekers hebben de meeste jongeren veel veerkracht. Ze zijn bij een tegenslag niet direct uit het veld geslagen. Er is echter ook een groep die hulp nodig heeft, zoals bij echtscheiding van ouders. De impact daarvan op de jongeren is nog onverminderd groot.

De gemeente heeft bij het vorige jeugdonderzoek het beleid aangepast. Het is nog onduidelijk of dat nu opnieuw gaat gebeuren. Volgens wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Jeugdzaken worden de resultaten van het onderzoek nader onderzocht en volgt er pas na de zomer een beslissing over wat de uitkomst betekent voor het beleid. Zij benadrukte dat de gemeente niet in haar eentje bij voorbeeld eenzaamheid onder jongeren kan aanpakken, maar dat dit ook een zaak is van scholen en ouders.

Het jeugdonderzoek krijgt dit jaar een aanvulling met een enquête onder jongeren met een beperking. Leden van die groep hebben aangegeven graag mee te doen, maar voor sommigen was het onmogelijk om de digitale vragenlijst in te vullen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie