Afbeelding
Glasvezel

Glasvezel in Hoofddorp: tijd voor wat nieuws?

12 maart 2020 om 17:00 Partnercontent

Praktisch heel Hoofddorp is aangesloten op glasvezel. Los van wat bedrijventerreinen kan bijna iedere Hoofddorper kiezen voor deze razendsnelle verbinding. Dat is in de afgelopen jaren dan ook massaal gedaan. Maar is het ondertussen niet tijd voor iets nieuws?

Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat destijds KPN en zusteronderneming Reggefiber akkoord kregen om heel Hoofddorp van glasvezel te voorzien. Destijds is er door providers veel geïnvesteerd om iedereen aan glasvezel te krijgen. Nu we jaren verder zijn zitten Hoofddorpers veelal nog met verouderde apparatuur, dure alles in 1 abonnementen die al jaren in prijs worden opgehoogd en wellicht diensten die niet meer worden gebruikt. Waarschijnlijk valt er weinig te klagen over het abonnement. Glasvezel is doorgaans snel en de mogelijkheden zijn uitgebreid. Zaken waar je snel aan gewend raakt, maar daar zit vaak wel een fors kostenplaatje aan. Het is zeker voor consumenten in Hoofddorp dus goed opnieuw eens te kijken wat het best past bij de huidige wensen. Daarnaast kan het vast goedkoper, dus kijk eens wat er nu per maand wordt betaald en vergelijk dat met de huidige aanbiedingen op een betrouwbare vergelijkingssite.

Verschillen tussen glasvezelabonnementen
Maar waar zitten nu de werkelijke verschillen bij providers? In de internetsnelheid op glasvezel zit in ieder geval weinig verschil, je kiest simpelweg een snelheid van 50, 100 of zelfs 500Mb. Het is maar net wat aansluit op je wensen en hoe intensief je je internetabonnement gebruikt. Dit is eigenlijk bij alle providers hetzelfde. De werkelijke verschillen zitten hem meer in de prijs en de diensten die worden aanboden bovenop dit glasvezelinternet. In de basis zijn dit interactieve tv en eventueel vast bellen als je hier nog gebruik van maakt.

Interactieve tv
Bij interactieve tv zijn de verschillen het grootst. Providers KPN, XS4ALL en NLE maken samen gebruik van hetzelfde interactieve tv platform van KPN. In de basis is dit dus gelijk aan elkaar. Zowel qua zenderaanbod als qua mogelijkheden van de interactieve tv ontvanger. Er is een goede App beschikbaar voor smartphones en tablets en je kunt eenvoudig gebruikmaken van diensten als Begin Gemist, Programma Gemist en Video on Demand. Andere providers zoals T-Mobile, Youfone en Online hebben alleen een eigen interactieve tv platform ontwikkeld. Deze verschillen zie je terug in het zenderaanbod, maar bijvoorbeeld ook de manier waarop je je tv-ontvanger bedient. Onder de streep zijn de mogelijkheden echter doorgaans gelijk. Alle providers bieden tegenwoordig eenvoudig manieren om programma's terug te kijken of een live uitzending vanaf het begin opnieuw te starten.

Vast bellen
Ook vast bellen wordt geleverd over glasvezel. Bellen is bellen zou je zeggen. Zeker waar, maar is weldegelijk fors verschil tussen providers in de beltarieven en bijvoorbeeld kosten voor onbeperkt bellen. Bel je dus nog via de vaste lijn, let hier dan zeker even op wanneer je een vergelijking maakt tussen een aantal providers.

Internet over de telefoonlijn
De keuze voor glasvezel is volkomen terecht, de snelheid van internet over de telefoonlijn (VDSL) is in Hoofddorp namelijk nooit op het niveau van de rest van Nederland gekomen. Netwerkbeheerder KPN heeft er voor gekozen veel wijkcentrales en straatkasten niet te voorzien van de nieuwste technieken, waardoor de gemiddelde snelheid van VDSL in Hoofddorp is blijven hangen op slechts 21,9 Mb. Dat is met streamingdiensten als Netflix en Videoland, interactieve tv en een aantal smartphones en tablets in huis lang niet meer voldoende. Toch wordt het nog steeds besteld, ook in Hoofddorp. Belangrijkste reden hiervoor is dan de prijs. De Hoofddorpers die kiezen voor ADSL of VDSL betalen gemiddeld slechts 29,20 euro per maand voor dit abonnement. Dat is niet te vergelijken met de kosten voor een glasvezel- of kabelabonnement die beiden gemiddeld ruim 13,00 euro per maand meer kosten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie